Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Strategia pentru asigurarea independenţei şi integrităţii Justiţiei pentru anii 2021-2024, votată în Parlament

Socialiştii şi deputaţii grupului Pentru Moldova au votat ieri, în plenul Legislativului, Strategia pentru asigurarea independenţei şi integrităţii Justiţiei pentru anii 2021-2024. Propunerea de evaluare externă a judecătorilor şi procurorilor a fost însă respinsă. Amendamentul deputaţilor PAS prin care s-a propus ca experţi din străinătate să evalueze profesionismul şi intregritarea judecătorilor şi procurorilor nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Potrivit unui amendament propus de deputaţii PAS, Justiţia urma să fie curăţată de elemente corupte printr-o evaluare externă. Asta presupunea ca o comisie formată din experţi din ţară şi străinătate urma să decidă gradul de profesionalism şi cel de integritate al judecătorilor şi procurorilor.

SERGIU LITVINENCO, deputat PAS: "Ora 14.00 Avem zero rezultate pe cele mai cunoscute jafuri din RM, furtul miliardului, landromat, metalferos, Bahamas. Făptaşii sunt bine-merci, nimeni nu este la puşcărie, dimpotrivă vedem cum pe bandă rulantă sunt eliberaţi din puşcărie hoţii. Judecători care au participat la luarea unor decizii care au bulversat societatea şi opinia publică internaţională sunt promovaţi".

Amendamentul PAS a fost respins de majoritatea deputaţilor.

SERGIU LITVINENCO, deputat PAS: "Faptul că nu doriţi evaluare externă a judecătorilor vorbeşte că vreţi să păstraţi mizeria care este la moment".

FADEI NAGACEVSCHI, ministrul Justiţiei: "Aţi promovat în 2019 un concept de evaluare extraordinară care ne/a făcut de ruşine la nivel international".

SERGIU SÎRBU, deputat Pentru Moldova: "Care evaluare externă? Poate administrare externă a statului? Nicio evaluare externă nu va da niciun rezultat".

De partea deputaţilor PAS au fost şi deputaţii PPDA, care au refuzat să voteze strategia propusă de guvern, pe motiv că aceasta nu prevede mecanisme clare de eliminare a corupţiei din sistemul justiţiei.

DINU PLÎNGĂU, deputat PPDA: "PPDA pledează pentru o evaluare extraordinară a judecătorilor şi procurorilor, în primul rând sub aspectul de integritate. Pentru că nu poate un funcţionar care are un salariu de 14 mii de lei, să-şi poată procura în 2-3 ani de activitate vile, maşini de milioane".

VASILE BOLEA, deputat PSRM: "Vorbim despre judecători, da uitaţi-vă colegi prin declaraţiile dvs de venituri, când declaraţi case de 120m2 cu zero lei, când unii prestează servicii, fiind deputaţi neavând acest drept şi încasează bani".

Proiectul strategiei pentru asigurarea independenţei şi integrităţii justiţiei a fost susţinut de deputaţii socialişti şi de cei ai grupului Pentru Moldova, format din parlamentarii fracţiunii Şor şi foştii democraţi plecaţi de la partidul condus de Andrian Candu.
Similare
RECOMANDĂRI