ACTUALITATE

Starea de Urgenţă instalată ilegal în regiunea transnistreană a luat sfârşit însă aşa-zisa carantină din regiune rămâne în vigoare

Starea de Urgenţă instalată ilegal în transnistria a luat sfârşit însă aşa-zisa carantină din regiune rămâne în vigoare. Nu se poate circula liber din cauza celor 37 de posturi de control instalate ilegal. Tiraspolul a relaxat parţial regimul de circulaţie pentru câteva localităţi, însă cei din Corjova, Roghi şi Vasilevca nu pot trece de posturile grănicerilor transnistreni.

Decizia de a înceta starea de urgenţă din regiune a fost luată ieri de autorităţile separatiste de la Tiraspol cu condiţia de a păstra autoizolarea faţă de Republica Moldova.

„Rata noastră de infectare printre cetăţeni ne permite să anulăm starea de urgenţă. Însă sunt vecinii noştri. Spre exemplu, în Moldova, pe zi, sunt înregistraţi 200, 300, 400 de infectaţi. De aceea, când la vecini nu este totul în regulă, despre deschiderea graniţelor este devreme să vorbim"”, a declarat VADIM KRASNOSELSKI

Separatiştii de la Tiraspol au permis locuitorilor satelor Varniţa, Copanca, Molovata Nouă, Cocieri, Pohrebea, Doroţcaia, Coşniţa şi Pârâta să circule liber numai prin câteva puncte de trecere. Nu însă şi cei din Corjova, Roghi şi Vsilievca.

„Nu ne putem duce nicăieri, cei din satul Cocieri şi Moldova nouă pot trece la Chişinău, dar noi absolut nimic, de ce satul Corjova nu figurează nicăieri având o Primărie şi avem evidenţa in Buletine. Trebuie să aştept până să îmi dea voie dacă să mă duc să primesc pensia cu rutiera lor dacă am intrat în magazin la Cocieri mă pune in carantină pe 2 săptămâni. La Chişinău nu mă pot duce am trei luni poate trebuie să imi fac vrio investigaţie sa mă duc la spital nu putem deloc vreau cu dinţii să mă duc nu mă pot duce”, a spus  NINA DORUL, locuitor Corjova.

Preşedintele raionului Dubăsari spune că este neputincios în faţa acestei situaţii.

„Este decizia preşedintelui ţării când a avut convorbire cu Krasnoselski unde s-a luat decizia ca aceste 2 localităţi unde este viza de reşedinţă la Cocieri şi Molovata Nouă se permite trecerea liberă prin punctele iestea a lor vamale. Roghi ei se numără că e în Transnistria ii la ei la evidenţă de asta noi nu putem să ne luăm nicio obligaţiune. Unica ce putem noi ajuta am făcut liste adăugătoare cum ar fi pentru agenţii economici care au terenuri peste traseu şi la tot satul noi nu putem face lucrul acesta”, a spus GRIGORE FILIPOV, preşedintele raionului Dubăsari.

Autoizolarea în stânga Nistrului a început pe 17 martie, iar termenul a fost extins de trei ori.

„Această auto izolare care a fost extinsă până pe date de 15 iunie pentru noi cei de la Chişinău nu avem o anumită certitudine că ea va fi finalizată pe 15 iunie, aceasta reprezintă o îngrijorare pentru noi şi în special pentru cei care nu se pot deplasa. Dacă aceste acţiuni vor urma să continue atunci în procesul în care vom avea şi discuţii în viitoarele platforme din formatul 5+2 vom aborda cu multă stricteţe că Tiraspolul obstrucţionează nu doar dialogul dar şi rezultatele pe care le-am atins în formatul Berlin Plus”, a spus  CRISTINA LESNIC, viceprim-ministru pentru Reintegrare.