ACTUALITATE

Sprijin necondiţionat de la Bucureşti pentru Republica Moldova

Republica Moldova simte sprijinul României în fiecare zi - este declaraţia ministrului de Externe de la Chişinău, Nicu Popescu, făcută azi la Bucureşti, unde a fost invitat de omologul său Bogdan Aurescu. Oficialii au discutat despre aprofundarea suportului României pentru reformele anunţate de noul Guvern al Republicii Moldova, parcursul european şi avansarea în implementarea principalelor proiecte bilaterale. Un subiect important a fost şi pregătirea viitoarei şedinţe comune a Guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău.

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a declarat că Republica Moldova are de înfruntat multiple provocări şi probleme, iar România va fi mereu alături oferind sprijin consistent.

BOGDAN AURESCU, ministrul de Externe al României: „Am vorbit despre noul proiect de acord privind asistenţa neramburabilă care va încloi acordul din 2010 privind Grantul de 100 de milioane de euro care, din păcate, a ieşit din vigoare în martie, deşi am depus eforturi de la Bucureşti pentru ca aceasta să fie păstrat. Nu e nimic. În orice fel de criză exstă şi o oportunitate. Vom face un acord şi mai bun, mai cuprinzător, cu mai multe domenii care să fie şi mai eficient”.

La rândul său, ministrul de Externe de la Chişinău, Nicu Popescu, a subliniat că Republica Moldova şi-a asumat combaterea corupţiei, debirocratizarea instituţiilor statului şi accelerarea reformelor de integrare europeană. S-a referit şi la proiectele care urmează să fie implementate în cooperare cu autorităţile din România.

NICU POPESCU, ministrul de Externe al Republicii Moldova: „Pot menţiona interconectarea sistemelor elecro-energetice pe linia Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău. Este un proiect de importanţă startegică care va reprezenta un pas important în direcţia intergării Republicii Moldova în piaţa europeană unică de energie electrică şi, evident, va consolida securitatea energetică a Republicii Moldova”.

Cei doi miniştri de externe au mai discutat despre viitoarea şedinţă interguvernamentală, ale cărei pregătiri au şi început. Reuniunea va avea loc în viitorul apropiat şi vor fi anunţate noi proiecte de cooperare.

BOGDAN AURESCU, ministrul de Externe al României: „Să stabilim o serie de repere cu acţiunea viitoare pentru avansul prioiectelor viitoare care ne interesează, în mod deosebit, cu accent pe infrastructură, energie, construirea şi reabilitarea de poduri, sprijinirea eforturilor de reformă ale Guvernului de la Chişinău şi modernizării instituţiilor pe model european”.

Un subiect abordat aparte a fost cel legat de pregătirile pentru Summitul Parteneriatul Estic, eveniment programat pentru luna decembrie. Miza autorităţilor de la Chişinău este dinamizarea şi fortificarea legăturilor cu Uniunea Europeană.

NICU POPESCU, ministrul de Externe al Republicii Moldova: „Am informat pe domnul ministru despre faptul că RM şi alte state ale Parteneriatului Estic au finalizat negocierile privind eliminarea preţurilor la roaming dintre Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus. Dar evident, speranţa este că în viitorul foarte apropiat vom ajunge la un acord similar cu întreaga Uniune Europeană, dar convingerea noastră este cu România putem avansa mult mai raăpid pentru a elimina preţurile la roaming”.

Ulterior, vicepremierul Republicii Moldova, Nicu Popescu s-a văzut cu preşedintele României, Klaus Iohannis. Liderul de la Cotroceni a salutat vizita şefului diplomaţiei de la Chişinău.

DECLARAŢIA PREŞEDINŢIEI DIN ROMÂNIA: „Preşedintele României a remarcat primele decizii luate de noul Guvern de la Chişinău, care transmit semnale încurajatoare şi care indică voinţa avansării unor reforme menite să aducă beneficii reale la nivelul întregii societăţi. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, printre altele, necesitatea creării condiţiilor necesare pentru atragerea investiţiilor, inclusiv româneşti, şi ameliorarea mediului de afaceri”, se arată în comunicatul de presă emis de preşedinţia română.

Totodată, la Bucureşti, şeful diplomaţiei de la Chişinău a participat la Reuniunea anuală a diplomaţiei române, unde a susţinut un discurs în cadrul panelului "Rezilienţa în timpul pandemiei. Întărirea cooperării între parteneri".