ACTUALITATE

Specialiştii nu recomandă achiziţionarea ciupercilor de pe marginea drumului sau de la colţ de strădă

Toamna e şi anotimpul ciupercilor. Pentru tocană, zacuscă sau de pus la murat. După ploile recente, au şi apărut vânzătorii pe marginea drumului Chişinău-Orhei. Oamenii ne asigură că marfa lor nu este otrăvitoare şi a fost aleasă cu grijă din pădure. Specialiştii au altă părere şi trag un semnal de alarmă. Nu se recomandă achiziţionarea ciupercilor de pe marginea drumului sau de la colt de strădă pentru că cei care o fac îşi pun viaţa în pericol.

Pe şoseaua Chişinău - Orhei, vânzătorii au apărut la fel ca ciupercile după ploaie. Marfă e din plin, pentru toate gusturile.

„Astea-s champignioane de padure, astia-s masliata, belîi grib, fiecare ciuperca....noi stim, sunt carti anume pu ciuperci. Normal ca vine unul si le cumpara de pe marginea traseului, dar nu stie ce culege, si o cumprata ciuperci rele. Si se duce acasa si spune ca a cumparat ciuperci de la sosea”, ne spune Iulian.

Nea Mihai este de profesie tâmplar şi spune că lipsa banilor l-a făcut să se reprofileze şi să se facă ciupercar.

„De cand s-a termat Uniunea Sovietica. Nu ne da de lucru si iesim sa ne hranim cu ceva. Da cum le alegi? Iaca le cunosti care, avem champignoane, hribi, care-s nebune nu le culegem, ca miroase rau, nu-s bune”, a spus MIHAI,  vânzător de ciuperci.

Ciupercile care se vând pe marginea drumului costă cam 30, 35 de lei kilogramul şi nu este criză de cumpărători.

Atenţie! Nu tot ce se culege, se mănâncă. În doar 2 zile, în Republica Moldova, 9 persoane au ajuns la spital cu intoxicaţii alimentare din cauza ciupercilor.

„Chiar de la inregistrarea ploilor pana azi, numarul creste nu pe zile, dar pe ore. Ciupercile care sunt procurate sa fie procurate din locuri autorizate, de acolo unde se cunoaste ca ele au fost in crescatoriile speciale”, a spus  IURIE PÂNZARU,  şef Direcţie Protecţia Sănătăţii, ANSP.

Totuşi, în cazul în care aţi cules ciuperci din pădure, trebuie să fiţi prudenţi, pentru că printre cele bune se pot strecura şi cele toxice. Şi perioada de păstrare, dar şi de preparare este importantă.

„Chiar daca ciupercile sunt comestibile, pastrate mult timp in conditiii neadecvate, fiind de cele batrane, care pot absoarbe dejectiile toxice ale insectelor care traiesc in ciuperci, ele fara, dar si poate, pot avea un impact negativ asupra sanatatii. Ciupercile trebuie consumate foarte repede. –Cate de repede?- Nu puteam spune ca le+am cules maine, dar…în primele 72 de ore ele trebuie consumate”, a precizat  IURIE PÂNZARU,  şef Direcţie Protecţia Sănătăţii, ANSP.

Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci sunt greaţa, voma, uscăciunea gurii sau transpiraţia abundentă.  La primele semne, adresaţi-vă medicului. De la începutul acestui an, 77 de persoane s-au intoxicat cu ciuperci, 11 dintre ei fiind copii. Doi oameni au şi murit din cauza ciupercilor otravitoare.