Specialişti de la Consiliul Europei fac recomandări pentru o mai bună protecţie a datelor cu caracter personal ale cetăţenilor
Sursa foto:media-azi.md Vizualizari:

Specialişti de la Consiliul Europei fac recomandări pentru o mai bună protecţie a datelor cu caracter personal ale cetăţenilor

Experţii Consiliului Europei au prezentat miercuri la Chişinău o serie de opinii şi recomandări cu privire la modificările cadrului legislativ privind protecţia datelor cu caracter personal, formulate în cadrul unui nou proiect de lege, propus de Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP).

În opinia experţilor, propunerile autorităţii privind justificarea obţinerii datelor, care vor fi solicitate în baza articolului 9 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi libertatea de exprimare, pot crea probleme în activitatea jurnaliştilor. Reprezentanţii CNPDCP susţin, la rândul lor, că prevederile respective le-ar oferi o mai mare claritate furnizorilor de informaţii în privinţa asigurării dreptului de a oferi informaţii. 

Potrivit proiectului de lege al CNPDCP, persoanele care intenţionează să obţină în scopuri jurnalistice, ştiinţifice sau artistice informaţii oficiale care conţin date personale, sunt obligate să justifice necesitatea obţinerii acestora.

Experţii consideră că excepţiile în scopul libertăţii de exprimare şi a dreptului de acces la informaţie creează incertitudini şi au adăugat că nu văd sensul acestora. 

Sergiu Bozianu, şef adjunct de Direcţie al CNPDCP, a precizat că această prevedere a fost propusă pentru ca furnizorul de informaţie căruia i se solicită un volum mare de informaţie cu un conţinut de date cu caracter personal să poată oferi informaţia în cauză doar atunci când jurnalistul dovedeşte interesul public în asemenea cazuri. 

„Noi prin modificarea dată în special am vrut să cuprindem cazurile în care nu se justifică interesul public sporit faţă de obţinerea acestor informaţii, când solicitarea jurnalistului nu cuprinde deloc o justificare, nu scrie nimic, dar totodată vizează un volum impunător cu date cu caracter personal.”

În viziunea Centrului, o soluţie în asemenea cazuri ar fi ca operatorul care deţine datele cu caracter personal să solicite jurnalistului să motiveze solicitarea unui asemenea volum de informaţii, precum şi dacă această informaţie este de interes public sporit, pentru a o putea furniza. 

Nevena Ružić, experta Consiliului Europei în domeniul protecţiei datelor cu caracter personal, susţine că în asemenea cazuri nu jurnalistul este acea persoană care ar trebui să justifice interesul public într-un caz sau altul, ci autoritatea vizată -- care ar trebui să explice şi să motiveze de ce informaţia solicitată de jurnalist în anumite cazuri nu poate fi oferită sau că nu este de interes de public, dacă este cazul. Experta a adăugat că această prevedere ar putea duce la mai multe limitări ale drepturilor jurnaliştilor în procesul de obţinere a informaţiilor.

Discuţia publică pe marginea proiectului de lege a fost organizat de Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova (CNPDCP) în parteneriat cu Consiliul Europei, scrie Media-azi.

Similare