Sondaj: Cetăţenii R. Moldova preferă integrarea în Uniunea Europeană
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Sondaj: Cetăţenii R. Moldova preferă integrarea în Uniunea Europeană

O mare parte din locuitorii R. Moldova preferă integrarea în Uniunea Europeană. Despre aceasta arată rezultatele unui sondaj de opinie, prezentat marţi de compania CBS Research.

Potrivit Infotag, 43,5% dintre respondenţi consideră că cel mai bine este ca R. Moldova să adere la Uniunea Europeană, 12,6% se pronunţă pentru aderarea la Uniunea Eurasiatică, 8,2% preferă oricare uniune, 20,4% sunt împotriva aderării la vreuna dintre acestea, 15,3% sunt indecişi sau nu au răspuns la întrebare.

Reprezentantul comunităţii WatchDog.MD, Valeriu Paşa, a remarcat că noile rezultate se deosebesc semnificativ de sondajele de opinie anterioare în favoarea UE, de aceea va fi necesară o monitorizare mai îndelungată a schimbărilor în preferinţele cetăţenilor R. Moldova.

Totodată, 33,3% dintre respondenţi consideră că Uniunea Europeană a oferit cel mai important sprijin Moldovei în timpul pandemiei, 16,5% - Rusia, 13,6% - China, 5,2% - România, 1,7% - SUA. Alţi 27,8% dintre respondenţi nu au răspuns la întrebare.

Prin analogie cu întrebarea anterioară, 26,6% dintre respondenţi consideră că UE va ajuta R. Moldova să depăşească criza economică după pandemie, 20,4% - Rusia, 13% - România, 5,4% - China, 5,1% - SUA.

În ceea ce priveşte împrumutul rus, 19,6% dintre cetăţenii R. Moldova consideră că condiţiile sunt avantajoase, iar acordul trebuia acceptat; 19% afirmă că acordul conţine riscuri, de aceea condiţiile trebuie revizuite, 26,9% susţin că acordul este o capcană, 17,8% nu ştiu despre ce este vorba, 16,6% nu au răspuns la întrebare.

CBS Research a efectuat sondajul la comanda WatchDog.MD în perioada 5-11 mai, prin telefon, pe un eşantion de 1003 respondenţi. Marja de eroare este de 3,1%.
Similare
RECOMANDĂRI