ACTUALITATE

SONDAJ: Aproape jumătate dintre cetăţenii Republicii Moldova pledează pentru apropierea de UE

post-img

Dacă duminica viitoare în Republica Moldova ar avea loc un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană sau Uniunea Eurasiatică, pentru apropierea de UE ar vota aproape jumătate dintre cetăţeni. Datele sunt cuprinse într-un sondaj de opinie, realizat de către Fondul Opiniei Publice (FOP).

Potrivit Infotag, pentru aderarea la Uniunea Europeană ar vota 49,6% din respondenţi, iar pentru Uniunea Eurasiatică - 34,3%. Alţi 7,2% dintre respondenţi au declarat că ar vota împotriva ambelor uniuni, 3,6% nu ar participa la referendum, iar 4,4% nu sunt decişi.

Totodată, datele sondajului arată că majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova sunt nemulţumiţi de situaţia din ţară. Potrivit sondajului, doar 4% din respondenţi sunt complet mulţumiţi de starea lucrurilor în republică, 16,6% sunt mai degrabă mulţumiţi, 38,7% sunt mai degrabă nemulţumiţi, 39,2% sunt absolut nemulţumiţi. Totodată, de viaţa lor sunt absolut nemulţumiţi 11% din cetăţeni, 37,4% nu prea sunt mulţumiţi, 32% - şi da, şi nu, 16,6% sunt mulţumiţi într-o oarecare măsură şi doar 2,6% sunt absolut mulţumiţi.

Circa 16% din respondenţi consideră că trăiesc mai rău decât anul trecut, 36,8% - puţin mai rău, 40% - la fel, 5,5% - mai bine, 0,9% - cu mult mai bine.

Potrivit sondajului, 19,3% dintre respondenţi consideră că starea drumurilor este una dintre principalele probleme ale localităţii în care trăiesc. Următoarea problemă vine şomajul (9,1%), preţurile la produsele alimentare (8,9%), facturile înalte (6,4%), serviciile medicale pentru populaţie (5,2%), iluminatul stradal (5%). Cel mai puţin oamenilor le pasă de siguranţa personală (1,8%), amenajarea curţilor, gazificarea, activitatea şcolilor şi grădiniţelor (câte 1,9%).

În opinia a 35,6% din respondenţi, pandemia de coronavirus a avut un impact foarte grav asupra situaţiei economice personale, 35,5% - grav, 10,1% - nesemnificativ, iar 17,9% susţin că nu a avut niciun efect.

Sondajul a fost realizat de Fondul Opiniei Publice, în perioada 23-31 mai, pe un eşantion de 1 767 de persoane. Marja de eroare este de 2,3%.