ACTUALITATE

Soluţii pentru securitatea energetică. Guvernul vrea să finalizeze în următorii trei ani construcţia liniei electrice Vulcăneşti - Chişinău

Autorităţile recunosc că adoptarea proiectului de lege privind diversificarea surselor de energie electrică nu va asigura imediat securitatea energetică a Republicii Moldova. Pentru atingerea acestui obiectiv, guvernul vrea să finalizeze în următorii 3 ani construcţia liniei electrice Vulcăneşti-Chişinău. Ea va permite distribuirea energiei electrice care ajunge în sudul Republicii Moldova din România.

Liberalizarea pieţei energetice din Republica Moldova e unul dintre principalele obiective anunţate de guvernarea de la Chişinău. Odată cu modificarea legii, Republica Moldova va putea cumpăra energie din cel puţin 2 surse, şi nu doar de la un singur furnizor, care oferea cel mai mic preţ în cadrul licitaţiilor publice. Mâine, Parlamentul urmează să voteze proiectul de lege în prima lectură, iar după ce va fi adoptat şi în cea de-a doua, vor urma licitaţii cu potenţialii furnizori de energie electrică.

ANDREI SPÎNU, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale: „ANRE va elabora o hotărâre care va prevedea care sunt proporţiile între primul şi cel puţin al doilea câştigător al licitaţiilor la energia electrică.  În funcţie de diferenţele de preţ. Dacă diferenţele de preţ între primul şi al doilea vor fi mici de 3-5 % atunci ANRE va stabili o proporţie mai mare între cantitatea livrată şi de o sursă şi a 2 sursă."

Potrivit analiştilor, diversificarea surselor de energie electrică este doar un pas spre asigurarea securităţii energetice a Republicii Moldova.

SERGIU TOFILAT expert în energetică: „Noi vom continua să depindem de 2 surse, Centrala termoelectrică moldovenească de al Cuciurgan şi sistemul electroenergetic din Ucraina. Fiecare sursă are neajunsurile sale. Regiunea transnistreană, noi dacă cumpărăm de acolo energie, ne creştem datoria la gaz şi finanţăm regimul separatist. Ucraina nu ne poate acoperi consumul pe tot parcursul anului. În perioada de iarnă au probleme pentru că nu-şi pot prognoza balanţa energetică."

Experţii spun că importul de energie electrică din România ar asigura un nivel de securitate energetică mult mai ridicat pentru Republica Moldova.

SERGIU TOFILAT expert în energetică: „Dacă vrem energie ieftină trebuie să ne rugăm ca în regiune, în UE, Ucraina să ieftinească energia. În următorii 3 ani, până când nu se finalizează construcţia linii electrice Chişinău-Vulcăneşti care ne interconectează cu România noi vom continua să depindem de 2 surse."

Proiectul privind construcţia liniei electrice Vulcăneşti-Chişinău a fost discutat şi în cadrul întrevederii de ieri a preşedintelui Parlamentului, Igor Grosu, cu Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă.

IGOR GROSU  preşedintele Parlamentului: „Am atins mai multe subiecte inclusiv şi acest subiect şi am zis că nu trebuie să ne oprim doar la subiectul staţiie Vulcăneşti şi liniile de interconectare trebuie să privim şi în anasamblu şi la alte opţiuni de interconectare şi din ambele părţi a fost o înţelegere că trebuie să grăbim procesul."
  
Mâine, Parlamentul urmează să voteze proiectul de modificare a legii energiei electrice în prima lectură.