Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Şoferii se vor alimenta curând singuri la staţiile PECO, în regim de autoservire

Clienţii de la staţiile PECO din Republica Moldova vor folosi în curând şi regimul de autoservire. Practica este folosită des în Uniunea Europeană şi nu mai presupune prezenţa unui operator la pompa de carburant. Ministerul Economiei lucrează la regulament dar autorităţile au şi unele îngrijorări. La unele staţii de alimentare din Chişinău sunt deja afişate instrucţiuni iar mulţi şoferi sunt pregătiţi să treacă la noul mod de deservire.

Procedura trebuie cunoscută de fiecare şofer. Serviciul de autoservire se află deja în teste la unele staţii.

Operator staţie PECO: „Alţii sunt grăbiţi, alţii ştiu, dar alţii nu ştiu, în loc să iei pistolul de la benzină îl ia  de la motorină, se încurcă în rezervor. După, "ce să fac", se adresează la noi cu ce putem îi ajutăm”.

Unii acceptă această idee şi spun că după o perioadă de acomodare şoferii se vor obişnui să-şi alimenteze singuri.

Conducătorii auto nu trebuie să fie îngrijoraţi dacă nu învaţă proceduriel. Un operator va fi întotdeuna în apropiere.

ANDREI LEAHU, şef Serviciul Marketing, companie petrolieră: „Bineînţeles ca şi o măsură de educare a consumatorului, la fel, o măsură de siguranţă, este prezenţa acelui operator la pompă care asigură consultare. Noi vom seta la pompe instrucţiuni care vor arăta step by step acţiunile care trebuie să fie luate de consumator”.

Autorităţile sunt îngrijorate de potenţialele pericole în procesul de alimentare a autovehiculelor. Potrivit Ministerului Economiei  aprovizionarea cu gaze lichefiate necesită prezenţa obligatorie a unui operator calificat. Staţiile vor trebui să fie dotate cu sisteme de securitate care să excludă orice risc. Companiile dau asigurări că toate aceste prevederi vor fi respectate.

ANDREI LEAHU şef Serviciul Marketing, companie petrolieră: „La unele staţii noi deja de la începutul anului testăm acest serviciu deoarece la moment suntem la etapa de cercetare a pieţei,  de cunoaştere a consumatorului, care ar fi reacţia la acest selfservice, cum trebuie să echipăm noi staţiile şi asa mai departe. Trebuie să ne asigurăm că toate măsurile au fost respectate la nivelul legislaţiei R. Moldova cât şi la nivel de grup, care este unul foarte şi foarte gândit”.

Conform unei Hotărârii a Guvernului din 2002, alimentarea la pompă se face de către operatorul staţiei ori de către şofer, doar sub supravegherea operatorului.
 
Similare
RECOMANDĂRI