ACTUALITATE

Socialistul Lebedinschi a votat împotriva Limbii Române: „De atâta, pentru că este neconstituţional”

Limba română continuă să fie o Cenuşăreasă pentru o parte a deputaţilor de la Chişinău. Au trecut şase ani de la hotărârea Curţii Constituţionale, prin care limba română a fost recunoscută limbă oficială a Republicii Moldova, Cu toate acestea, aleşii poporului nu se grăbesc să elimine falsul istoric din Legea Fundamentală a celui de-al doilea stat românesc, în care aşa-zisa limbă moldovenească este considerată oficială.

Hotărârea istorică a Curţii Constituţionale de la Chişinău a fost luată pe 5 decembrie 2013, la sesizarea unui grup de deputaţi liberali. La baza deciziei judecătorilor constituţionali a stat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, document în care limba oficială a ţării este considerată limba română.
 
Hotărârea CCM din  05.12.2013 privind  interpretarea art. 13 alin. din Constituţie: "Astfel, atunci când există mai multe interpretări, opţiunea conformă Preambulului şi, implicit, Declaraţiei de Independenţă, prevalează. Prin urmare, nici un act juridic, indiferent de forţa acestuia, inclusiv Legea Fundamentală, nu poate veni în contradicţie cu textul Declaraţiei de Independenţă".

În toţi aceşti ani, încercările unor deputaţi de a include sintagma limba română în Constituţie au eşuat. Totuşi, o mică victorie a fost obţinută. La iniţiativa deputaţilor Octavian Ţâcu, Lilian Carp, Iurie Reniţă şi regretatului Sergiu Cataranciuc, o comisie parlamentară a aprobat înlocuirea sintagmei "limba moldovenească" cu cea de limba română într-un şir de legi şi acte normative.
 
OCTAVIAN ŢÂCU, deputat neafiliat: „Am considerat că o asemenea iniţiativă poate fi un început pentru a porni din jos în vederea schimbării acestei sintagme.”
 
Iniţiativa nu a fost, însă, susţinută de deputatul socialist Adrian Lebedinschi, care este şi cetăţean al României.
 
ADRIAN LEBEDINSCHI, deputat PSRM: „Dacă vorbim de limba oficială, e limba moldovenească, aşa prevede Constituţia. Dacă suntem în România, eu vorbesc limba română.”

Dar de ce nu aţi susţinut, totuşi? 
 
ADRIAN LEBEDINSCHI, deputat PSRM: „V-am spus. De atâta, pentru că este neconstituţional. O normă neconstituţională. Se va schimba Constituţia, atunci vom discuta.”
 
OCTAVIAN ŢÂCU, deputat neafiliat: „Este un caz clasic de homo moldovanus, care este împotriva propriei limbi, pe care o posedă în calitate de cetăţean al statului român.
 
În timp ce unii deputaţi încearcă să-i facă dreptate limbii române, alţii o vorbesc incorect. 
 
ZINAIDA GRECEANÎI, preşedintele Parlamentului: „De fapt, propunerea din partea fracţiunii trebuia să parvină în scris. N-a parvenit în mod reglamentar.”
 
Pronunţia corectă este regulamentar, şi nu reglamentar. Zinaida Greceanîi, ca şi alţi deputaţi de altfel, utilizează greşit şi verbul "a parveni". Potrivit dicţionarului explicativ al limbii române:
 
Parveni - a obţine fără merite, prin mijloace neoneste, o foarte bună situaţie materială sau socială.
 
Zinaida Greceanîi utilizează şi rusisme în timpul intervenţiilor sale în Parlament.    
 
„Cineva face diversie în Parlament de dimineaţă.”
 
Corect este diversiune şi nu diversie, iar pentru a ne convinge dacă limba română continuă să fie victima unei diversiuni politice, am decis să-i luăm pe deputaţi la întrebări. 
 
ALEXANDRU SLUSARI, deputat, fracţiunea PPDA: „Pentru mine este demult clar care este limba oficială în Republica Moldova.”

-Care?

-Româna!
 
SERGIU LITVINENCO, deputat, fracţiunea PAS: „Limba este română şi acest lucru este clar pentru toată lumea, inclusiv pentru socialişti. Pur şi simplu, din motive strict politice, ei nu vor să recunoască adevărul istoric.”
 
BOGDAN ŢÂRDEA, deputat PSRM: „Noi înţelegem că e aceeaşi limbă cu limba română. Pur şi simplu, noi, în România o numim nu limba muntenească, dar română, iar în Moldova o numim limba moldovenească, fiindcă există Republica Moldova şi, prin tradiţie, s-a suprapus pe limbă.”
 
Iar unii deputaţi democraţi evită să spună ce limbă vorbesc.
 
VIOLETA IVANOV, deputat PDM: „Eu vorbesc limba lui Ştefan.”

Şi care este limba lui Ştefan?

În acest an s-au împlinit 30 de ani de la adoptarea grafiei şi alfabetului latin în Republica Moldova.