ACTUALITATE

Situaţia din Republica Moldova, prezentată de România la nivelul Consiliului UE. Bogdan Aurescu: Sprijinul financiar şi politic trebuie condiţionat strict de realizarea reformelor

post-img

Şeful diplomaţiei române Bogdan Aurescu a apreciat luni, în cadrul reuniunii miniştrilor de externe din ţările UE, că acţiunile Republicii Moldova privind implementarea obligaţiilor asumate în relaţiile cu Uniunea Europeană trebuie monitorizate atent şi strict.

Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, ministrul de externe a ridicat ca punct pe agendă situaţia din Republica Moldova şi a prezentat evaluarea şi poziţia României cu privire la recentele evoluţii politice de la Chişinău.

În intervenţia sa, Aurescu a accentuat importante realizate în domeniul reformelor de către Republica Moldova în cele cinci luni de mandat ale Guvernului Maia Sandu, şi asupra efectelor negative generate de schimbarea de guvernare determinată de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova.

Potrivit sursei citate, şeful diplomaţiei române a exprimat susţinerea pentru o abordare UE în relaţia cu Republica Moldova bazată pe următoarele principii: 1) monitorizarea atentă şi strictă a acţiunilor Chişinăului în implementarea obligaţiilor asumate în relaţiile cu UE, în special a Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător; 2) condiţionarea strictă a asistenţei financiare şi a sprijinului politic al UE de înregistrarea de progrese reale în realizarea reformelor şi în funcţie de angajamentul demonstrat prin fapte concrete şi nu prin vorbe al Guvernului de la Chişinău; 3) orientarea sprijinului cu prioritate către proiecte de interes direct pentru cetăţenii Republicii Moldova şi pentru proiecte strategice de natură să sprijine conectarea acestora la spaţiul european de valori şi dezvoltare şi, nu în ultimul rând, 4) menţinerea unităţii de acţiune şi coordonării demersurilor la nivelul UE.

Aceste elemente au fost transmise şi direct în contextul unei întrevederi bilaterale a ministrului român de externe cu omologul său de la Chişinău, în marja reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE de la Bratislava, care a avut loc la 5 decembrie.

De altfel, comunicatul publicat de MAE român în urma întrevederii dintre Bogdan Aurescu şi omologul din Republica Moldova a relevat o abordare dură din partea Bucureştiului.

În cadrul întâlnirii de la Bratislava ministrul de externe Bogdan Aurescu a apreciat că sprijinul partenerilor externi de dezvoltare ai Republicii Moldova va trebui reevaluat şi condiţionat strict, fiind necesară ajustarea sa corespunzătoare în funcţie de angajamentul real demonstrat de noul Guvern socialist în continuarea reformelor asumate mai ales privind justiţia şi administraţia, respectiv prin Acordul de Asociere încheiat cu UE, respectiv acordul cu FMI, cu respectarea principiilor democratice şi ale statutului de drept.

La nivel politic, relaţiile dintre România şi Republica Moldova cunosc o presiune din partea Bucureştiului în urma căderii guvernului pro-european condus de Maia Sandu şi a înlocuirii acestuia cu un cabinet apropiat preşedintelui pro-rus Igor Dodon.