Situaţia alarmantă a drepturilor omului în regiunea transnistreană, discutată de Cristina Lesnic cu şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova
Vizualizari:

Situaţia alarmantă a drepturilor omului în regiunea transnistreană, discutată de Cristina Lesnic cu şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a avut o întâlnire oficială cu şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch, fiind puse în discuţie o gamă largă de aspecte aflate pe agenda de negocier.

Printre subiectele puse în discuţie sunt mai multe componente ale Pachetului Berlin plus, precum telecomunicaţiile, începerea anului şcolar pentru instituţiile de învăţământ cu predare în limba română, adoptarea noilor modificări şi completări ale legislaţiei în vigoare în sensul extinderii cu 2 ani a perioadei de înmatriculare a mijloacelor de transport cu plăcuţe de model neutru, funcţionarea Centrelor de înmatriculare a transportului şi respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Încălcările drepturilor omului, care s-au înteţit în ultimul timp în regiunea transnistreană pe durata pandemiei Covid-19, sunt deosebit de alarmante, a declarat viceprim-ministra Cristina Lesnic, care a solicitat implicarea activă şi vizibilă a OSCE în soluţionarea cazurilor individuale, dar şi asigurarea respectării drepturilor omului ca normă în regiunea transnistreană. În acest sens, Vicepremierul a transmis lista cazurilor individuale a drepturilor omului care au făcut obiectul mai multor sesizări în adresa Biroului politici de reintegrare.

Un aspect distinct abordat în cadrul reuniunii a vizat responsabilităţile suplimentare ale Biroului politici de reintegrare şi Comisiei Unificate de Control pe durata scrutinului electoral. Oficialii au efectuat un schimb de opinii cu privire la securitatea scrutinului electoral, dar şi a securităţii cetăţenilor.

La fel, oficialii au abordat ultimele evoluţii ce ţin de posturile ilegale instalate unilateral de către Tiraspol în Zona de Securitate, inclusiv suprasolicitarea feribotului care uneşte localităţile Molovata—Molovata Nouă.

De asemenea, a fost abordat subiectul eliberării actelor de stare civilă pentru cetăţenii Republicii Moldova ce locuiesc în stânga Nistrului, pentru înregistrarea evenimentelor ce ţin de naştere şi deces.

Pandemia Covid-19 este un test dur pentru instituţii, ţări şi persoane, or Biroul politici de reintegrare a reiterat necesitatea de a asigura conlucrarea între medici pentru prevenirea răspândirii virusului şi implementarea recomandărilor OMS.

Părţile au discutat şi despre eventuala organizare a unei noi runde de negocieri în formatul 5+2, detaliile şi agenda acesteia urmând a fi subiectul unui dialog permanent.

Similare
RECOMANDĂRI