Sistemul e-Gate din Aeroportul Internaţional Chişinău nu va fi restabilit
Vizualizari:

Sistemul e-Gate din Aeroportul Internaţional Chişinău nu va fi restabilit

Sistemului e-Gate din Aeroportul Internaţional Chişinău, scos din funcţiune în 2015, nu va fi restabilit pentru că este prea costisitor pentru Poliţia de Frontieră.

Instituţia menţionează, într-un răspuns pentru IPN, că, de atunci până în prezent, nu s-a obţinut suport financiar din partea partenerilor strategici pentru achiziţionarea unor noi porţi electronice.

„Acel model e-Gate este unul depăşit şi uşor defectabil, mai mult procesează datele doar din paşapoartele biometrice de tip vechi. În acest sens, repararea acestuia şi reprogramarea softului de citire a paşapoarte biometrice de tip nou sunt prea costisitoare pentru Poliţia de Frontieră”. Poliţia de Frontieră precizează totuşi că la conceptul e-Gate nu s-a renunţat şi că se poartă discuţii cu partenerii de dezvoltare.

În răspuns se mai menţionează că temei pentru autorizarea trecerii frontierei de stat servesc actele de călătorie valabile. Toate persoanele şi mijloacele de transport trebuie să fie supuse unui control în prima linie pentru stabilirea identităţii lor în baza prezentării actelor de călătorie. „Controalele în prima linie presupun verificarea rapidă şi imediată, prin folosirea mijloacelor tehnice corespunzătoare şi prin consultarea, în bazele de date relevante, a informaţiilor cu privire la documentele furate, deţinute fără drept, pierdute sau anulate, a valabilităţii actelor de călătorie care îl autorizează pe posesorul legitim să traverseze frontiera de stat şi a prezenţei semnelor de falsificare sau contrafacere”.

În perioadele de sărbători şi cele estivale, caracterizate prin flux sporit de traversări ale frontierei de stat, pentru a gestiona eficient fluxul de călători şi mijloace de transport şi pentru a reduce timpul de aşteptare, Poliţia de Frontieră, suplineşte numărul de angajaţi în punctele de trecere a frontierei de stat. De asemenea, este folosită la maximum infrastructura punctelor de trecere şi toate pistele din cadrul acestora.

Timpul preconizat pentru controlul general al documentelor pentru o persoană nu ar trebui să depăşească un minut. Durata medie de procesare a unui mijloc de transport cu cinci călători va fi de regulă în limita a cinci minute.

Suplimentar calculelor timpului de procesare, perioada de aşteptare mai cuprinde şi durata petrecută în rândurile dinaintea intrării în punctele de trecere a frontierei, iar datele instituţiei arată că acestea pot compromite perioada de aşteptare la frontieră.

În acest context, Poliţia de Frontieră recomandă consultarea prealabilă a modulul informatic „Trafic Online”, plasat pe pagina oficială a Poliţiei de Frontieră, iar în cazul formării unor cozi, utilizarea punctelor de trecere mai puţin aglomerate, care se află în apropiere.

Similare
RECOMANDĂRI