SIS a depistat în ultimele trei luni peste 60 de surse radioactive, în afara controlului legal, inclusiv în aria Aeroportului din Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

SIS a depistat în ultimele trei luni peste 60 de surse radioactive, în afara controlului legal, inclusiv în aria Aeroportului din Chişinău

Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova a identificat, în ultimele trei luni,  64 de surse radioactive, aflate în afara controlului legal. Deşeurile radioactive au fost depistate urmare a realizării unui  complex de măsuri speciale de investigaţii  pe întreg teritoriul ţării.

Cel mai recent caz de identificare şi neutralizare a surselor radioactive, inclusiv orfane de radiaţii, a fost înregistrat la data de 20 august curent, în aria de competenţă a Aeroportului Internaţional Chişinău.

Ofiţerii  Centrului Antiterorist al SIS în cooperare cu  Agenţia Naţională de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice (ANRANR) şi IGPF al MAI au identificat circa 30 de surse radioactive aflate în cadrul dispozitivelor cu termen de uzură învechit de tip Rio – 3 (dispozitiv utilizat la aeronavele de tip sovietic pentru detectarea grosimii stratului de gheaţă de pe aeronavă) ce depăşea considerabil fonul natural de radiaţie. În consecinţă, reprezentanţii instituţiilor statului, cu funcţie de monitorizare şi intervenţie, au informat agentul economic cu privire la necesitatea obţinerii autorizaţiilor de rigoare, precum şi privind obligativitatea predării dispozitivelor nefuncţionale către Î.S. „Obiecte Speciale”, în scopul evitării posibilelor acţiuni ilegale, cât şi prejudicierea sănătăţii şi securităţii populaţiei.  

SIS menţionează că desfăşoară, conform competenţelor, acţiuni în vederea identificării surselor şi materialelor radioactive şi toxice care  pot aduce prejudicii majore securităţii naţionale, populaţiei şi mediului. La fel, acţiunile ofiţerilor de informaţii au drept scop evitarea plasării în vizor şi utilizarea acestora de către entităţi extremist-teroriste internaţionale, cât şi transbordarea lor peste hotarele ţării având intenţii de comitere a infracţiunilor grave şi deosebit de grave.

Similare
RECOMANDĂRI