Siegfried Mureşan: Uniunea Europeană nu va tolera să fie scoasă ţap ispăşitor pentru eşecurile Guvernului de la Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Siegfried Mureşan: Uniunea Europeană nu va tolera să fie scoasă ţap ispăşitor pentru eşecurile Guvernului de la Chişinău

Evoluţiile de la Chişinău stârnesc îngrijorare, iar Uniunea Europeană nu va tolera să fie ţapul ispăşitor al Guvernului Republicii Moldova. Europarlamentarul român Siegfried Mureşan, care este preşedintele delegaţiei Parlamentului European la Comitetul de Asociere parlamentară UE-R. Moldova, a declarat că, în ciuda faptului că UE este cel mai mare susţinător al Republicii Moldova, campaniile de propagandă şi dezinformare continuă, desenând astfel o imagine distorsionată şi nerealistă

„Atacurile constante ale preşedintelui Dodon şi o serie de mesaje dispreţuitoare şi denigratoare împotriva UE la televiziunea publică şi în mass-media nu ajută moldovenii şi nici nu îmbunătăţesc relaţiile UE-Republica Moldova”, precizează europarlamentarul român.

Acesta menţionează că este necesar ca opinia publică să cunoască adevărul despre asistenţa de 500 milioane de euro oferite Republicii Moldova de către Uniunea Europeană.

„UE a oferit fonduri nerambursabile în valoare de 87 de milioane EUR pentru nevoi imediate. Acestea includ reacţia de urgenţă în domeniul sănătăţii, în cadrul proiectelor în curs de desfăşurare prin care s-au livrat echipamente de protecţie şi ventilatoare şi, pentru recuperare economică, subvenţii pentru dezvoltarea activităţilor de afaceri sau renovarea spitalelor. Ultimele activităţi ale UE includ furnizarea de materiale către Cahul, Ungheni, poliţia de frontieră şi instituţiile medicale de pe ambele maluri ale Nistrului”, a menţionat Siegfried Mureşan.

Potrivit acestuia, în colaborare cu OMS, Uniunea Europeană a oferit alte 30 milioane de uero nerambursabili pentru nevoi imediate de materiale medicale.

„UE este conştientă că agricultura, asistenţa medicală, IMM-urile, turismul şi multe alte sectoare se află într-o situaţie gravă. UE va oferi o asistenţă macro-financiară suplimentară de 100 de milioane de euro, ajutând Republica Moldova să atenueze efectele crizei COVID-19 şi să continue reformele necesare pentru a susţine redresarea economică. Aceşti bani sunt pe lângă 70 milioane Euro, care urmează să fie achitată în cadrul celei de-a doua şi a treia tranşe, înainte de iulie 2020, în conformitate cu foaia de parcurs de reformă convenită. În acest context, FMI extinde, de asemenea, acordarea de ajutor de urgenţă pentru 220 de milioane EUR pentru a atenua efectele economice ale crizei COVID-19”, a scris Siegfried Mureşan.

Europarlamentarul român a mai menţionat că ajutorul UE nu urmăreşte să acopere scopurile politice de guvernare, ci să îi ajute pe moldovenii afectaţi de criza Covid-19.

„Acesta este motivul pentru care o parte din ajutorul UE se adresează direct cetăţenilor prin proiecte existente, nu către bugetul de stat. Astfel, niciun preşedinte sau persoană publică nu îşi poate atribui ajutorul UE. Ajutorul MAE al UE de 70 de milioane de euro şi 100 de milioane de euro suplimentari sunt oferite guvernului moldovean numai după ce respectă condiţionalitatea strictă prin implementarea unor reforme importante. Orice întârziere în primirea acestui sprijin este responsabilitatea autorităţilor actuale, care nu îşi face temele pentru a obţine asistenţa pentru Moldova. Autorităţile ştiu foarte bine tipul de reforme necesare pentru a fi puse în aplicare în conformitate cu Memorandumul de înţelegere pe care l-au semnat cu UE”, a precizat Siegfried Mureşan.

În context, europarlamentarul a precizat că UE nu va tolera să fie scoasă ţap ispăşitor în faţa cetăţenilor pentru slaba pregătire şi eşecurile Guvernului.

„În timp ce ajutorul UE este minimalizat sau chiar omis, este descurajant să vedem cum autorităţile actuale aprobă un împrumut dubios din Federaţia Rusă, care serveşte intereselor politice, în timp ce impun sarcini suplimentare cetăţenilor şi bugetului ţării. Este mai îngrijorător să observăm presiunea enormă exercitată asupra judecătorilor Curţii Constituţionale pentru a susţine împrumutul rus, de care beneficiază o parte a clasei politice şi sărăceşte restul populaţiei”, a conchis europarlamentarul. 
 

 
Similare
RECOMANDĂRI