Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Siegfried Mureşan, despre vizita Maiei Sandu la Bruxelles: „Maia Sandu reuşeşte într-o lună de mandat ceea ce Igor Dodon nu a reuşit în 4 ani”

Preşedintele Maia Sandu, a abordat azi la Bruxelles, soluţii privind impulsionarea reformelor menite să apropie Republica Moldova de Uniunea Europeană. Maia Sandu a vorbit despre agenda europeană a Republicii Moldova cu preşedintele Comisiei Europene şi cu şeful diplomaţiei UE. Pe agenda discuţiilor au fost şi alte subiecte precum susţinerea financiară din partea UE, problema transnistreană, dar şi asigurarea Republicii Moldova cu vaccinuri anti-Covid.

În prima zi a vizitei întreprinse azi şi mâine la Bruxelles, Maia Sandu s-a întâlnit mai întâi cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: "Am discutat despre importanţa accesului mai rapid la vaccinuri anti-COVID-19 pentru cetăţenii Republicii Moldova, despre importanţa asistenţei financiare în următorii ani, cât şi despre cea a Parteneriatului Estic pentru apropierea noastră de valorile şi standardele europene. Doamna Ursula von der Leyen ne-a asigurat că putem să ne bazăm pe toată susţinerea din partea UE atât cu privire la vaccinarea cetăţenilor noştri, cât şi cu referire la asistenţa financiară continuă pentru a implementa reformele planificate."

După întrevederea cu preşedintele Comisiei Europene, Maia Sandu a abordat agenda europeană a Republicii Moldova cu şeful diplomaţiei UE. Josep Borrell.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: "Am discutat despre redeschiderea dialogului politic şi iniţierea unei cooperări strânse cu partenerii noştri europeni, asigurarea accesului mai rapid la vaccinuri anti-Covid-19 pentru cetăţenii noştri, mai ales pentru cei din grupurile de risc, precum şi despre modul în care putem avansa cât mai eficient pe agenda noastră europeană".

La rândul său, şeful diplomaţiei europene a salutat angajamentul Maiei Sandu privind combaterea corupţiei, asigurarea independenţei justiţiei şi stabilitatăţii sistemului bancar. Josep Borrell a confirmat că UE sprijină în continuare "formula 5 + 2" de soluţionare a problemei transnistrene cu respectarea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. În capitala Belgiei, Maia Sandu s-a mai întâlnit cu alţi trei comsirari europeni. Tot azi, Maia Sandu a avut o întrevedere cu procurorul şef al Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi. Cei doi oficiali au discutat despre reformele din sistemul justiţiei, dar şi despre colaborarea dintre Parchetul European şi instituţiile de combatere a corupţiei din Republica Moldova. În opinia europarlametarului român, Siegfried Mureşan, vizita Maiei Sandu la Bruxelles va impulsiona relaţiile dintre Republica Moldova şi UE.

SIEGFRIED MUREŞAN, europarlamentar: „Preşedintele Maia Sandu reuşeşte în prima lună de mandat, ceea ce preşedintele Igor Dodon nu a reuşit în patru ani de mandat. Este o vizită fără precedent pentru un înalt demnitar din Republica Moldova şi în speţă pentru preşedintele Republicii Moldova. Şi vedem foarte clar deschiderea de care preşedintele Maia Sandu se bucură la nivelul partenerilor internaţionali. Lucrurile sunt foarte simple, cu cât Republica Moldova are un preşedinte care are mai mare deschidere şi care se bucură de mai mare încredere pe plan intrenaţional, cu atât mai bine pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Mâine, Maia Sandu are programate noi întrevederi cu demnitari europeni de rang înalt. Între aceştia se numără prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, Regele Philippe al Belgiei şi preşedintele Parlamentului European, David Sassoli. Maia Sandu a declarat de mai multe ori că una dintre priorităţile sale e să scoată Republica Moldova din izolarea internaţională în care a fost adusă de fostul preşedinte Igor Dodon.
 
Similare
RECOMANDĂRI