Siegfried Mureşan: Atacul lui Ion Chicu la adresa instituţiilor europene îl face un premier izolat, în care instituţiile UE nu pot avea încredere
Vizualizari:

Siegfried Mureşan: Atacul lui Ion Chicu la adresa instituţiilor europene îl face un premier izolat, în care instituţiile UE nu pot avea încredere

”Atacul lui Ion Chicu la adresa instituţiilor europene îl face în momentul de faţă un premier izolat, îl face un premier în care instituţiile Uniunii Europene nu pot avea încredere, cu atât mai mult cu cât nu a implementat reforme agreate cu Uniunea Europeană şi acest lucru constituie un dezavantaj major pentru Republica Moldova în relaţia cu Uniunea Europeană”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureşan, preşedinte al delegaţiei Parlamentului European în Comitetul de Asociere Uniunea Europeană, la emisiunea Probleme la zi, de la Radio România Actualităţi, scrie radiochisinau.md.

Totodată, el a subliniat că Uniunea Europeană îşi doreşte să ajute cât mai mult Republica Moldova şi şi-a exprimat speranţa ca ”autorităţile de la Chişinău să nu fie un obstacol în dorinţa UE de a ajuta oamenii cât mai mult”.

Parlamentul European doreşte o creştere a sprijinului pentru Republica Moldova în următorii 7 ani, faţă de ultimii 7 ani, în contextul în care în următoarele luni se va decide asupra alocării fondurilor europene, iar alocarea acestor bani va depinde foarte mult de încrederea politică în Guvernul de la Chişinău, a remarcat Siegfried Mureşan.

”Din 2014 până acum, Republica Moldova a primit din partea Uniunii Europene peste 750 de milioane de euro fonduri nerambursabile, bani gratis, care au mers în proiecte de modernizări de şcoli, reabilitări de drumuri, extinderi de spitale, modernizări de instituţii publice ş.a.m.d.. Deci în primul rând e vorba de fonduri europene pe următorii 7 ani, care vor merge în politici concrete pentru oameni, şi vrem să facem cât mai mult. În plus, este vorba şi de asistenţă macrofinanciară, sprijin - o parte fonduri gratuite, o parte credite, în condiţii extrem de avantajoase, pentru Guvernul Republicii Moldova, pentru a-şi acoperi deficitul, pentru a putea finanţa Republica Moldova, şi aceşti bani depind foarte mult, alocarea acestor bani depind foarte mult de încrederea politică în Guvernul de la Chişinău şi de îndeplinirea condiţionalităţilor politice. (…) Noi, Parlamentul European dorim o creştere a sprijinului pentru Republica Moldova în următorii 7 ani faţă de ultimii 7 ani de zile. Deci în ultimii 7 ani au fost 750 de milioane de euro, dorim să fim între 800 de milioane de euro şi un miliard de euro fonduri europene nerambursabile în perioada următoare, plus asistenţa macrofinanciară, banii pentru Guvernul Republicii Moldova. Aici, Uniunea Europeană are la dispoziţia Republicii Moldova 100 de milioane de euro, de doi ani de zile”, a declarat Siegfried Mureşan.

Similare
RECOMANDĂRI