Siegfried Mureşan a fost numit co-raportor al Parlamentului European pe raportul legislativ privind Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă a UE
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Siegfried Mureşan a fost numit co-raportor al Parlamentului European pe raportul legislativ privind Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă a UE

Deputatul european Siegfried Mureşan (PNL / PPE) a fost numit co-raportor al Parlamentului European pe raportul legislativ privind Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă a Uniunii Europene (UE) în valoare de 560 de miliarde de euro.

Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă este primul şi cel mai important pilon al Pachetului de Redresare de 750 de miliarde de euro anunţat la sfârşitul lunii mai de Comisia Europeană. Acest instrument va sprijini statele membre cu fonduri europene nerambursabile (310 miliarde de euro) şi credite în condiţii avantajoase (250 de miliarde de euro) pentru a finanţa propriile planuri naţionale de redresare economică. Din cele peste 30 de miliarde de euro care îi vor reveni României în pachetul total de redresare de 750 de miliarde de euro, până la 25 de miliarde de euro vor fi alocate prin intermediul Facilităţii de Redresare.

„Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă este cel mai important pilon al Pachetului de Redresare şi este, totodată, cel mai mare instrument de finanţare pe care l-a avut vreodată Uniunea Europeană. Vom aloca fondurile din acest instrument pentru a sprijini statele membre să îşi finanţeze propriile obiective de redresare economică. Accentul va fi pus pe investiţii în modernizarea statelor membre ale UE. Banii vor merge în digitalizare, în economia verde, în modernizarea spitalelor şi a şcolilor. Scopul este să devenim mai productivi şi mai competitivii. Este un instrument foarte important pentru România care va permite punerea în aplicare a Planului de Investiţii şi Relansare Economică prezentat de Guvernul României săptămâna trecută. Planul Guvernului României este în deplin acord cu prevederile acestei facilităţi europene. Ea va finanţa o mare parte din obiectivele planului de relansare.De aceea, obiectivul meu ca raportor este să mă asigur că facilitatea va aduce investiţii acolo unde România şi românii au cea mai mare nevoie: în infrastructura de transport, în şcoli, în spitale, în digitalizarea economiei, în extinderea reţelei energetice, în combaterea schimbărilor climatice. Voi lucra îndeaproape cu Guvernul României, dar şi cu ceilalţi colegi din Parlamentul European, pentru a ne asigura că Planul de Investiţii al României şi Facilitatea de Redresare a UE sunt perfect compatibile, iar banii vor fi investiţi cât mai repede în obiectivele prioritare ale ţării noastre”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan.

„Un lucru benefic este că Parlamentul European are rol de co-decizie în adoptarea legislaţiei europene care va sta la baza acestui instrument, iar raportul pe care îl voi coordona va fi unul legislativ. Acest lucru înseamnă că, prin munca noastră în procesul de negociere şi de redactare a legislaţiei şi prin votul nostru final în Parlamentul European, vom decide în ce direcţie vor merge banii, pe ce tipuri de proiecte şi cum vor fi atrase aceste fonduri de către statele membre”, a adăugat eurodeputatul român.

Parlamentul European va avea 3 raportori pe proiectul legislativ al acestui instrument. Alături de eurodeputatul Siegfried Mureşan care este co-raportorul din partea Grupului PPE, alţi doi colegi, un europarlamentar de la Grupul RENEW, respectiv, un europarlamentar de la Grupul Socialiştilor Europeni, vor fi co-raportori ai Parlamentului European pe acest raport legislativ.
Similare
RECOMANDĂRI