Şi-a luat ginerele drept adjunct şi i-a oferit premii şi măriri de salariu. Procuratura, sesizată în privinţa unui fost şef de la Inspectoratul Energetic de Stat
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Şi-a luat ginerele drept adjunct şi i-a oferit premii şi măriri de salariu. Procuratura, sesizată în privinţa unui fost şef de la Inspectoratul Energetic de Stat

Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a emis act de constatare în privinţa fostului şef al Inspectoratului Energetic de Stat (IES), Iacov Timciuc, care a admis încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. În perioada 2012-2019, acesta ar fi luat decizii, în calitate de şef al Inspectoratului, şi ar fi semnat - 136 de acte administrative şi juridice – 21 de acte în privinţa sa şi 115 acte l-au vizat pe ginerele său, pe care l-ar fi angajat în anul 2011.

Potrivit materialelor din dosar, inspectorul de integritate a stabilit că, prin semnarea actelor administrative în privinţa sa,  fostul şef al IES ar fi obţinut beneficii ilegale în mărime de 81.700 lei, fapt pentru care persistă bănuiala rezonabilă de comitere a unei infracţiuni.

De menţionat că, fostul şef al IES, în anul 2018 a semnat un ordin intern prin care şi-a desemnat ginerele în calitate de adjunct al său, urmând ca acesta să exercite funcţia pe durata reorganizării IES prin fuziune cu Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. La rândul său, în perioada 2012 -2018,  ginerele ar fi câştigat de pe urma celor 115 acte administrative şi juridice - diferite premii şi măriri substanţiale la salariu, în cuantum de 15%, 25% şi 30% din salariul de funcţie.

Pe cauza dată, ANI a sesizat Procuratura Generală.

Totodată, dacă actul de constatare va rămâne definitiv, inspectorul de integritate va sesiza instanţa de judecată în vederea constatării nulităţii absolute a celor 136 de acte semnate de către subiect cu încălcarea dispoziţiilor legale de declarare şi soluţionare a conflictelor de interese.

De menţionat că fostul şef de la IES a contestat actul ANI în instanţa de contecios administrativ.

Similare
RECOMANDĂRI