ACTUALITATE

Sesizare la Curtea Constituţională: de ce angajaţii de la FISC, CEC, Vamă şi alţii au sporuri lunare pentru eficienţă în activitate

post-img

Curtea Supremă de Justiţie i-a adresat Curţii Constituţionale o sesizare prin care a cerut verificarea controlului constituţionalităţii unor articole din Legea privind sistemul de salarizare a funcţionarilor publici, potrivit cărora angajaţilor din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, Serviciului Vamal, Inspecţiei financiare, Curţii de Conturi, Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor şi Comisiei Electorale Centrale li se stabilesc sporuri lunare pentru eficienţă în activitatea desfăşurată.  

Autorii  sesizării susţin că sistemul de salarizare a funcţionarilor publici instituie un tratament diferenţiat nejustificat între angajaţii din instituţiile mai sus numite şi funcţionarii publici din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, Curţii Supreme de Justiţie, curţilor de apel şi judecătoriilor şi de ce nu ar avea şi cei din urmă sporuri la salariu.

În fond, articolele 8.1 , 8.2 , 8.3 , 8.4 şi 8.5 din Legea privind sistemul de salarizare a funcţionarilor publici prevăd, de exemplu, un spor lunar în mărime de la 0,8 până la 1,5 salariu mediu lunar pe economie realizat în anul precedent pentru angajaţii Serviciului Fiscal de Stat, Serviciului Vamal şi Inspecţiei financiare, iar funcţionarilor publici de la Curtea de Conturi un spor lunar de până la 100% din salariile de funcţie.

Curtea Constituţională a publicat astăzi decizia prin care declară inadmisibilă sesizarea depusă de către Curtea Supremă de Justiţie.

Potrivit argumentelor autorităţilor invocate în decizie, preşedintele Republicii Moldova spune că Parlamentul are competenţa să diferenţieze drepturile salariale ale funcţionarilor publici, având în vedere specificul şi complexitatea funcţiilor. Guvernul a menţionat că nu întrevede un tratament diferenţiat nejustificat de vreme ce categoriile de funcţionari în discuţie nu se află în situaţii similare sau comparabile. Iar Parlamentul a susţinut că suplimentele la salariu nu sunt drepturi fundamentale, ci drepturi salariale suplimentare. 

Decizia Curţii Constituţionale este una definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac.