ACTUALITATE

Serviciul Antigrindină din R. Moldova ar urma să fie modernizat cu sprijinul financiar şi asistenţa tehnică a României

Serviciul Antigrindină din Republica Moldova ar urma să fie modernizat cu sprijinul financiar şi asistenţa tehnică a României. Detaliile proiectului au fost discutate de ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, care a avut o intrevedere la Bucureşti cu omologul său, ministrul român al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu. Cei doi oficialii au discutat şi despre armonizarea legislaţiei Republicii Moldova la cea a Uniunii Europene.

Republica Moldova vrea să conecteze sistemul naţional antigrindină la cel european, dar mecanismele folosite acum nu corespund cerinţelor internaţionale.

VIOREL GHERCIU, ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Sunt 3 tipuri de protectie antigrindină şi în prezent în Republica Moldova este implementat un singur tip cu rachetă se împuşcă în nori. Deci, rămâne să implementăm si celelalte 2 tipuri, deoarece ele se complementează reciproc şi asigură o eficienţă maximă pentru a proteja culturile agricole”.

Serviciul naţional antigrindină acoperă în acest moment 70% din totalul suprafeţele agricole cultivate în Republica Moldova. Urmează noi discuţii cu partenerii de la Bucureşti pentru a soluţii optime.

VIOREL GHERCIU, ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „Eu cred că şi experienţă financiară, deoarece necesită investiţii nemijlocite în echipamente. Această sumă rămâne ca să fie definitivată de către experţii în domeniu în procesul de lucru”.

Au fost discuţii si pe tema Strategiei de Dezvoltare a Agriculturii si Mediului Rural pentru următorii 6 ani.

VLADIMIR BOLEA, presedintele Comisiei Parlamentare Agricultură: „Ne interesează politicele, în deosebi, pentru export a produselor agro-alimentare, promovarea produselor pe pieţele emergente ale Uniunii Europene. Cu toţii cunosc ca UE pentru Republica Moldova este partenerul numărul 1. 65% din produsele exportate in Moldova sunt în UE. Din aproximativ 4 miliarde, pete 900 de milioane este România”.

Oficialii de la Chişinău vor reveni la Bucureşti in ianuarie. Potrivit unui comunicat emis de Ministerul român al Agriculturii, cele două state caută modalităţi de intensificare a cooperării în domeniul agroalimentar.