Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Servicii ilegale de programare la examenul de obţinere a permisului auto

Dai un ban şi poţi merge chiar peste două zile la susţinerea examenului de obţinere a carnetului de şofer. A apărut un aşa-numit serviciu mult mai rapid decât programarea de urgenţă de la Agenţia Servicii Publice. Totul se face prin intermediul reţelelor sociale.

Nu e gratuit iar taxa ilegală este de câteva sute de lei. Am încercat insistent să luăm legătura cu autorităţile de la Servicii Publice, însă au refuzat să ne ofere orice comentariu la acest subiect.

La o simplă căutare, pe Instagram găsim cel puţin 6 profiluri care intermediază servicii de programare auto. Şi cum sunt mai multi comercianţi, diferă şi oferta. Achitaţi 150 de lei, 250 sau chiar 400 de lei şi vă alegeţi cu o programare de urgenţă la examenul auto. Am încercat şi noi şi am aflat detalii.

Clientul trebuie să trimită toate datele necesare, precum IDNP-ul personal şi numărul fişei de şcolarizare. Am întrebat şi cum se face plata şi ne-au spus că transferul de bani se face după programarea cererii. Mai mult, intermediarii se laudă că au mulţi clienţi şi afacerea ia amploare. Pe Internet sunt afişate şi numere de telefon la care pot fi găsiţi intermediarii.

Ion a venit să susţină proba practică la poligonul auto. A aşteptat o lună şi jumătate dar nu a apelat la ajutorul intermediarilor.

Alţii spun că e prea mare riscul şi nu vor încerca.

Şi Rada a venit pentru a 7 oară la examenul pentru carnetul de şofer. E îngrijorată şi spune că pierde timpul aşteptând următorul examen, aşa că e gata să apeleze la noile servicii.

„Depinde şi de situaţie. Dacă ar fi un caz de urgenţă în realiatte, da, probrabil aş apela. Aţi plăti încă 400-500 de lei? da, pentru că nu toţi dispunem de timp şi de limita asta de mai multe zile”, a spus Rada.

Cei care încearcă să-şi obţină permisul auto confirmă că programările online se fac cu greu. Timpul de aşteptare e mare şi, adesea, site-ul oficial nu funcţionează.

Încercăm de 2 săptămâni să obţinem o reacţie de la conducerea Agenţiei Servicii Publice, însă în zadar. Directorul interimar, Tatiana Cuneţchi a refuzat de două ori să discute cu echipa TVR MOLDOVA.

În schimb, am reuşit să obţinem o reacţie de la ministrul de Interne care a confirmat. Afacerea e ilegală.
 
„Nu am cunoscut şi chiar o să mă autosesizez din ceea ce aţi spus dvs. Instituţia de care vorbiţi nu e în subordinea Ministerului de Interne. Oricum, este o ilegalitate fiindcă prestează servicii ilegale”, a declarat Pavel Voicu.

Programările oficiale se fac doar pe site-ul  - Programari.registru.md.  - Taxa pentru programarea urgentă la examenul de obţinere a permisului de conducere este 300 lei.


 
Similare
RECOMANDĂRI