ACTUALITATE

Sergiu Sîrbu, la Punctul pe AZi: Investigaţia ANI asupra averilor lui Igor Dodon nu se va solda cu nimic din cauza unor „chichiţe” în lege

Investigaţia ANI asupra averilor şi intereselor lui Igor Dodon nu se vor solda cu nimic din cauza unor „chichiţe” legislative. Declaraţia aparţine deputatului Sergiu Sîrbu,membru al noului grup Pro Moldova care, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA a mai precizat că amendamentele votate în 2012 şi 2016 au legiferat o amnistie fiscală.

Deputatul a menţionat că, prin această amnistie fiscală, puteau fi declaraţi un milion de lei, dacă se pun banii în cont şi nu trebuie declarată sursa veniturilor.

„Cine trebuia, cunoştea foarte bine de acea amnistie. Depui o declaraţie simplă că ai un milion de lei în cont şi nimeni nu verifică de unde ai banii. Astfel, niciun fel de procuror nu va putea să facă nimic. Vă asigur că putem face sute de demersuri, această investigaţie nu va da rezultate”, a spus Sergiu Sîrbu.

Potrivit deputatului, pentru nereuşita investigaţiei se vor aduce ca argumente fie termenul expirat, fie declinarea competenţei.

Deputatul PPDA Alexandru Slusari a menţionat în cadrul emisiunii că, în ce priveşte averea lui Igor Dodon, a depus două solicitări.

„Prima a fost să se cerceteze dacă există elemente de evaziune fiscală şi proicedurile ce ţin de ANI. Sunt două proceduri diferite”, a spus Alexandru Slusari.

Potrivit deputatului PPDA, trebuie să existe presiuni asupra lui Igor Dodon nu doar a presei, ci şi a deputaţilor din opoziţie.

„Cu toată propaganda, măsurile perseverente ale opoziţiei, coroborate cu acţiunile presei şi ale societăţii civile sunt foarte importante. Dacă ANI, într-un termen rezonabil, o săptămână, două, nu va veni cu explicaţii, toate tunurile vor fi puse pe instituţie. Investigarea trebuia să fie finalizată prin expedierea rezultatelor către Procuratura generală. Nu este singurul dosar care trebuia pornit pe numele lui Igor Dodon”, a spus Alexandru Slusari.

Expertul economic Veaceslav Negruţa.a declarat că Igor Dodon nu îţi poate permite cheltuielile pe care le are din salariul de funcţionar public.

„Ţinta normelor legale din 2012 erau oamenii care lucrează în sectorul public şi care obţin venituri mici, în neconcordanţă cu cheltuielile pe care le au”, a  Veaceslav Negruţa.