Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sergiu Litvinenco răspunde acuzaţiilor aduse de Ion Chicu: Curtea Constituţională nici nu a examinat cele două sesizări depuse de PAS

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco neagă acuzaţiile premierului Ion Chicu în adresa opoziţiei. Deputatul spune că, în timp ce premierul  învinuieşte partidele din opoziţie de faptul că Curtea Constituţională a suspendat Legea pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, CC nici măcar nu a examinat cele două sesizări pe care PAS  le-a depus.

Mai mult, Litvinenco spune că a cerut Curţii Constituţionale să suspendeze „punctele toxice” din Lege, şi anume cele care nu au nicio legătură cu pandemia şi combaterea acesteia.

„Domnul Chicu nu a citit decizia CC. CC nici nu a examinat niciuna din cele două sesizări ale PAS. PAS a depus două sesizări. Una ţine de controlul de constituţionalitate a trei domenii care în viziunea noastră promovează interese clientelare: scutirea de taxe pentru duty-free, modificarea cuantumului taxelor pentru extragerea zăcămintelor şi extinderea termenului pentru care ţigărirle să se vândă conform unor noi reguli. Noi nu am solicitat niciun fel de suspendare, noi am solicitat controlul cosntituţionalităţii şi anularea acelor prevederi toxice care nu au nicio legătură cu combaterea COVID-19.

A doua sezizare  - ţine de o interpretare suplementară a articolului 117 prim din Constituţie ce ţine de procedura de angajare a răspunderii, şi noi am cerut Curţii să facă o claritate pentru viitor: dacă prim-ministrul este obligat să vină în Parlament într-o şedinţă plenară şi dacă acest lucru nu se întâmplă – această proceură contravine sau nu prevederilor constituţionale, pentru ca să nu mai avem situaţii de genul celei care a fost săptămâna trecută în Parlament.

Niciuna din cele două sesizări Curtea nu le-a examinat, însă Chicu împroaşcă cu noroi în opoziţie, spune că din cauza opoziţiei s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Faptul că el astăzi nu poate plăti indemnizaţiile de şomaj se datorează iresponsabilităţii sale crase”, a declarant Litvinenco în cadrul unei intervenţii telefonice în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MLDOVA.

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale spune că Sergiu Litvinenco are dreptate, iar PAS nu a cerut suspendarea sau anularea Legii, ci a formulat nişte întrebări pertinente în cadrul sesizării.

„Mi se par deocheate acuzaţiile lui Chicu”, spune Alexandru Tănase.
 
Similare
RECOMANDĂRI