Senatorul român Cristian Bordei cere guvernului de la Bucureşti să ajute Republica Moldova sa poată rezista la şantajul energetic al Moscovei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Senatorul român Cristian Bordei cere guvernului de la Bucureşti să ajute Republica Moldova sa poată rezista la şantajul energetic al Moscovei

Senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, cere Guvernului României să se implice activ în soluţionarea crizei energetice prin care trece acum Republica Moldova, pentru ca aceasta să poată să reziste şantajului energetic al Moscovei. Moscovei.

Într-o declaraţie poltică, senatorul Cristian Bordei arată că această criză este una indusă şi este răspunsul Federaţiei Ruse la rezultatul alegerilor din iulie când, după ce Maia Sandu a câştigase preşedinţia Republicii Moldova, partidul său PAS a obţinut o victorie zdrobitoare, opţiunea pro-europeană măturând practic de la putere pe apropiaţii Moscovei.

Cristian Bordei: ”Republica Moldova era dependentă 100% de importul de gaze din Rusia, iar reţeaua de distribuţie a gazelor aparţine companiei Moldovagaz care, la rândul ei, este deţinută majoritar de Gazprom împreună cu Comitetul de administrare a proprietăţii Transnistriei.  Moldovagaz este si interlocutorul Gazprom în negocierile pentru gaze, deci Gazprom negociază cu sine însuşi. Contractul actual de livrare de gaze către Republica Moldova a expirat pe 30 septembrie 2021 şi a fost prelungit pentru o singură lună la un preţ imens, cel mai mare din Europa, de 790 USD/1000m3 de gaz ca urmare a introducerii a unei formule de calcul nejustificate şi care nu este în concordanţă cu modul în care au fost semnate contractele anterior între Moldovagaz şi Gazprom.”
 
În declaraţia sa politică, senatorul Cristian Bordei explică absurdul situaţiei şi felul în care Rusia se foloseşte cu cinism de gaz pentru a-şi atinge scopurile strategice: aproximativ 2/3 din consumul total de gaze al Republicii Moldova este de fapt al centralei electrice de la Cuciurgani din Transnistria, care este singurul producător de energie electrică din R Moldova şi care este deţinută de compania rusească Inter-Rao. Compania, în timp ce vinde pe bani buni curentul electric către Chişinău, obişnuieşte să nu-şi plăteasca factura pentru gazul pe care-l consumă, acumulând datorii imense care, însă, se contabilizează în contul Republicii Moldova şi apoi sunt folosite ca armă de către Gazprom în negocierile cu Republica Moldova.

În finalul declaraţiei sale politice, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, cere Guvernului României să facă tot ce-I stă în putinţă pentru a ajuta Republica Moldova să poată să reziste şantajului energetic al Moscovei.

Textul integral al declaraţiei politice:
 
„Republica Moldova - prioritate naţională  
 
Săptămâna trecută am participat împreună cu colegii din comisiile pentru politică externă şi pentru afaceri europene ale Senatului precum şi cu colegi din mai multe comisii ale Camerei Deputaţilor la o vizită de lucru la Chişinău în Republica Moldova.

Vizita noastră s-a suprapus cu apogeul unei crize a gazului în Republica Moldova, o criză mult mai acută decât cea din România. Dacă la noi criza este determinată de creşterea preţului gazelor naturale, peste Prut este vorba despre o criză existenţială determinată de lipsa gazelor şi pericolul ca ţara să rămână efectiv fără lumină şi căldură.

Practic această criză este una indusă şi este răspunsul Federaţiei Ruse la rezultatul alegerilor din iulie când, după ce Maia Sandu câştigase preşedinţia Republicii Moldova, partidul său PAS a obţinut o victorie zdrobitoare, opţiunea pro-europeană măturând practic de la putere pe apropiaţii Moscovei.

Până în prezent Republica Moldova era dependentă 100% de importul de gaze din Rusia iar reţeaua de distribuţie a gazelor aparţine companiei Moldovagaz care la rândul ei este deţinută majoritar de Gazprom împreună cu Comitetul de administrare a proprietăţii Transnistriei.  Moldovagaz este şi interlocutorul Gazprom în negocierile pentru gaze, deci Gazprom negociază cu sine însuşi.

Astfel contractul actual de livrare de gaze către Republica Moldova a expirat pe 30 septembrie 2021 şi a fost prelungit pentru o singură lună la un preţ imens, cel mai mare din Europa, de 790 USD/1000m3 de gaz ca urmare a introducerii unei formule de calcul nejustificate şi care nu este în concordanţă cu modul în care au fost semnate contractele anterior între Moldovagaz şi Gazprom. Solicitarea de extindere a contractului la condiţiile vechi ale anului trecut sau ale anului în curs a fost respinsă.

Mai mult decât atât, chiar şi în condiţiile impunerii acestui preţ imens, Rusia a decis şi să micşoreze livrările de gaze către Republica Moldova cu vreo 35%, adică cu o cantitate de gaz aproximativ egală cu consumul pe o zi al unui cartier din Moscova sau cu pierderile din reţea în 72 de ore prin Turkish Stream. Un fleac, aceasta neavând niciun fel de logică economică şi nici vreun sens ca politică pe termen lung.

Desăvârşirea capcanei vine din faptul că aproximativ 2/3 din consumul total de gaze al Republicii Moldova este de fapt al centralei electrice de la Cuciurgani din Transnistria care este singurul producător de energie electrică  din Republica Moldova şi care este deţinută de compania rusească Inter-Rao. Această companie, în timp ce vinde pe bani buni curentul electric către Chişinău, obişnuieşte să nu-şi plăteasca factura pentru gazul pe care-l consumă acumulând datorii imense, de peste 6 miliarde de dolari, care însă se contabilizează în contul Republicii Moldova şi apoi sunt folosite ca armă de către Gazprom în negocierile cu Republica Moldova. Această centrală electrică de la Cuciurgani s-a hotărât exact acum să reducă şi ea producţia de energie electrică cu 30%.

Toate acestea reprezintă încă o dovadă a modului în care Rusia foloseşte Gazprom ca pe o bâtă geopolitică, o dovadă care scoate încă o dată în evidenţă adevărata trădare naţională a celor care au împiedicat exploatarea gazelor din Marea Neagră şi mărirea dependenţei României de importurile de gaze din Rusia prin modificările aduse legii offshore. Culmea, modificări aduse exact sub pretextul interesului naţional.

În aceste condiţii foarte grele trebuie salutate acţiunile curajoase ale actualului Guvern pro-european al Republicii Moldova care, chiar în timpul prezenţei noastre acolo, a hotărât declanşarea stării de urgenţă şi şi-a asumat, pentru a nu ceda şantajului Gazprom, achiziţionarea de gaze de pe piaţa spot din orice alte surse alternative posibile ca România, Ucraina şi Polonia, urmând să facă aceste achiziţii prin altă companie decât Moldovagaz.
În timpul discuţiilor cu omologii moldoveni pe marginea acestei situaţii aceştia ne-au spus că acum se aşteaptă la noi represalii din partea Moscovei. Iar acestea nu au întârziat să apară, chiar imediat după plecarea noastră de la Chişinău, Moscova a anunţat sistarea livrărilor de gaze către Republica Moldova exact sub pretextul datoriilor acumulate aproape integral de compania rusească Inter-Rao, proprietara centralei de la Cuciurgani.

Solicit pe această cale Guvernului României să-şi dea tot concursul pentru ajutorarea fraţilor de peste Prut atât cu livrări de gaz prin interconectorul de la Ungheni, cât şi cu susţinerea la nivelul UE a asigurării unui ajutor financiar pentru ca guvernul de la Chişinău să poată susţine efortul achiziţiilor de pe pieţele spot. De asemenea, solicit încetarea tergiversării proiectului liniei electrice de 110 kV de interconectare Suceava – Bălţi şi demararea acestuia cât mai urgent pentru a putea oferi Republicii Moldova, alături de Ucraina, o alternativă la monopolul centralei electrice de la Cuciurgani.”
Similare
RECOMANDĂRI