ACTUALITATE

Şefa FMI recomandă prudenţă şi avertizează că un nou val de infectări cu COVID-19 ar putea perturba economia globală în revenire

post-img

Activitatea economică globală este în creştere după o scădere fără precedent în acest an din cauza pandemiei coronavirusului, dar un al doilea val important de infecţii ar putea declanşa mai multe perturbări, a avertizat şefa Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, transmite Agerpres.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat că costurile fiscale ale acţiunilor care vizează combaterea pandemiei şi atenuarea scăderii economice au condus la niveluri deja ridicate ale datoriei, dar ar fi prematură retragerea plaselor de siguranţă necesare.

„Încă nu am ieşit din impas”, a spus oficialul FMI într-o postare pe blog, înaintea reuniunii virtuale de sâmbătă a miniştrilor finanţelor şi guvernantorilor băncii centrale din Grupul celor 20 de economii majore ale lumii.

Luna trecută, FMI a revizuit în scădere prognozele privind producţia globală pentru 2020, prezicând o contracţie de 4,9% şi o recuperare mai slabă decât se aştepta în 2021.

În acest context, Georgieva a declarat că măsurile fiscale în valoare de 11 miliarde de dolari aplicate de membrii G20 şi alte ţări, precum şi injecţiile masive de lichidităţi ale băncilor centrale, au servit ca o proptea pentru economia globală. Chiar şi aşa, pericolele încă pândesc, a spus Georgieva, inclusiv un nou val major de infecţii, evaluări ale activelor cu o durată de utilizare extinsă, preţuri volatile ale mărfurilor, protecţionism în creştere şi instabilitate politică.

De asemenea, a menţionat şefa FMI, unele ţări au pierdut mai multe locuri de muncă în martie şi aprilie decât s-au creat de la sfârşitul crizei financiare globale din 2008, iar multe dintre aceste locuri de muncă nu vor apărea din nou. Astfel, pierderea locurilor de muncă, falimentele şi restructurarea industriei ar putea reprezenta provocări semnificative pentru sectorul financiar, inclusiv pierderi de credit pentru instituţiile financiare şi investitori, a adăugat Georgieva.

În acest context, coordonarea continuă între băncile centrale şi sprijinul instituţiilor financiare internaţionale au fost esenţiale pentru a asigura stabilitatea economică. Totodată, a precizat Georgieva, reglementările ar trebui să sprijine şi utilizarea flexibilă a capitalului pentru a menţine liniile de credit deschise pentru întreprinderi.