ACTUALITATE

Şefa Catedrei de Epidemiologie de la USMF: Termenul de 60 de zile pentru starea de urgenţă este prea mare

„Termenul de 60 de zile pentru starea de urgenţă este prea mare, Chiar şi atunci când se instalează o carantină într-o anumită localitate, se ţine cont de termenul de incubaţie a virusului de 14 zile şi se menţionează de două perioade de incubaţie, adică de 28 de zile”, a spus Angela Paraschiv, şefa Catedrei de epidemiologie de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, prezentă în platoul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA.

Acesta a menţionat că erau nevoie de măsuri pentru a soluţiona problema numărului mare de infectări şi de decese şi că, în funcţie de situaţia viitoare, perioada de 60 de zile a stării de urgenţă ar trebui revizuită.

„Măsurile care au fost stipulate în decizia de 1 aprilie sunt în contradictoriu cu acel plan de pregătire şi răspuns care a fost publicat pentru gestionarea pandemiei de COVID-19. Acele măsuri nu ameliorează situaţia, inclusiv ceea ce ţine de parcuri, dar nu s-au luat măsuri care ţin de pieţe, malluri sau adunările din biserici. Practic, acele măsuri vizează situaţia în cazul codului portocaliu şi nu a codului roşu, pentru că este clar specificat atunci când avem un cod roşu. Măsurile, practic, sunt cele atribuite codului portocaliu, ceea ce ne duce cu gândul la situaţia că măsurile nu sunt luate în favoarea gestionării pandemiei, ci în favoarea politicului”, a spus Angela Paraschiv.

Tatiana Zatâc, secretar de Stat din cadrul Ministerului Sanataţii a specificat în cadrul emisiunii că, în aceste zile, vor fi ajustate anumite măsuri.

„S-a mers pe o formulă mai lină a acelor prevederi deoarece noi am avut prevederi bune în hotărârile precedente, care nu au fost respectate pe deplin, ceea ce a dus la situaţia din ultimele săptămâni”, a spus Tatiana Zatâc.

Potrivit acesteia, situaţia indicatorilor epidemiologici va fi evaluată pe parcurs, iar măsurile luate ar putea fi mai dure.