ACTUALITATE

Şefa Catedrei de Epidemiologie de la USMF: Încă nu am ajuns în faza de scădere a pandemiei de COVID-19

Republica Moldova nu a ajuns la faza de scădere a infectărilor cu coronavirus şi nici în faza de rezervare, când există doar cazuri unice de îmbolnăvire. Declaraţia a fost făcută la emisiunea Punctul pe AZi de la postul TVR MOLDOVA de către Angela Paraschiv, şefa Catedrei de Epidemiologie de la USMF, care a mai menţionat că putem vorbi despre scădere atunci când numărul cazurilor de infectare sunt din ce în ce mai puţine pe o perioadă de 14 zile.

Potrivit Angelei Paraschiv, faptul că testele pentru coronavirus se fac inclusiv la laboratoarele private, oferă posibilitatea depistării personaleor asimptomatice.

„În cazul COVID, o sursă mare de infectare sunt considerate persoanele asimptomatice, care nu au semne clinice. Acestea infectează 80% din populaţie, fiind active şi neştiind că sunt infectate”, a spus şefa Catedrei de Epidemiologie de la USMF.

Aceasta a mai menţionat că testele făcute doar celor care au simptome nu este relevant.

„Este un avantaj că companiile au început să testeze angajaţii, astfel persoana infectată putând fi izolată, evitîndu-se astfel răspândirea virusului”, a spus Angela Paraschiv.

Ex-ministrul Sănătăţii Ruxanda Glavan a precizat că medicii din Republica Moldova trebuie puşi la loc de cinste.

„Aceştia luptă cu sistemul şi cu modul în care li se impune să facă anumite lucruri. Au o stare morală complicată, cunt nemulţumiţi, duc aceste lupte în fiecare spital, ca să se asugure cu echipamentele necesare”, a spus Ruxandra Glavan.

Fostul ministru a declarat că este absolut necesară o schimbare a strategiei, în care toţi medicii să fie testaţi şi persoanele aflate în activitate în spitale.

„Spitaluo Sfânta Treime din Chişinău este cel mai dureros exemplu despre cum autorităţile au permis ca mulţi medici să se infecteze”, a spus Ruxandra Glavan.