Şedinţă la Guvern: Premierul îndeamnă viitorii şoferi să verifice datele oficiale înainte de a aplica la vreo şcoală auto
Sursa foto:gov.md Vizualizari:

Şedinţă la Guvern: Premierul îndeamnă viitorii şoferi să verifice datele oficiale înainte de a aplica la vreo şcoală auto

Prim-ministrul Ion Chicu a convocat o şedinţă la Guvern pentru a examina necesităţile de reglementare a  activităţii şi acreditării şcolilor auto. La discuţii au participat Igor Şarov, ministrul Educaţiei Culturii şi Cercetării, Andrei Chiciuc, directorul Agenţiei Naţionale pentru Asigurarea Calităţii în Educaţie şi Cercetare (ANACEC), dar şi Tatiana Cuneţchi, director-adjunct al Agenţiei Servicii Publice.

Anterior, în adresa Guvernului au parvenit unele solicitări din partea şcolilor auto cărora le-a expirat actul permisiv, iar procesul de evaluare a acestora a fost sistat în perioada stării de urgenţă. „Trebuie să deblocăm situaţia şi să nu admitem formarea cozilor de aşteptare în procesul de evaluare a şcolilor auto şi, respectiv, la susţinerea examenelor externe de către absolvenţii acestora”, a spus premierul.

Directorul-adjunct al ASP, Tatiana Cuneţchi, a informat premierul că la începutul anului 2020 erau acreditate 181 de şcoli auto, dintre care, în luna septembrie, 134 aveau actele permisive valabile, celorlalte le-a expirat între timp. De asemenea, a comunicat că în prezent sunt peste 6 mii de persoane ce nu pot fi admise la examenele externe de absolvire din cauza expirării actelor permisive ale şcolilor auto unde au fost instruite.

Responsabilitatea de actualizare a actului permisiv revine şcolilor auto, care trebuie iniţial să depună o cerere la ANACEC pentru evaluarea externă în vederea acreditării. De asemenea, la începutul anului, MECC a informat şcolile auto despre necesitatea de iniţiere a procedurilor pentru evaluarea externă şi obţinerea actului permisiv. Însă, din cele 47 de şcoli auto cărora le-a expirat actul permisiv, doar 6 au depus cererea pentru evaluarea externă.

Având în vedere că şcolile auto cu licenţa expirată continuă instruirea persoanelor şi formarea grupelor noi, premierul a solicitat MECC, ANACEC şi ASP să publice oficial lista şcolilor auto acreditate şi celor care nu au licenţa valabilă. „Încurajăm persoanele ca înainte de a aplica la vreo şcoală auto, să verifice datele oficiale, dacă este sau nu acreditată această instituţie”, a menţionat Ion Chicu.  

Pentru deblocarea situaţiei privind recunoaşterea studiilor realizate de cei peste 6 mii de cursanţi în instituţiile auto care în perioada tranzitorie au avut actele permisive expirate, premierul a susţinut soluţia propusă de MECC. Aceasta prevede că şcolile auto care au obţinut actul permisiv, dar au instruit cursanţii în perioada expirării actului, vor fi obligate să evalueze repetat cursanţii în cadrul instituţiei,  suportând cheltuielile din bugetul instituţiei şi să elibereze noi fişe de şcolarizare absolvenţilor. În cazul instituţiilor care nu deţin actul permisiv, dar au realizat instruiri, cursanţii vor fi reevaluaţi într-o altă instituţie care activează în condiţii legale, cu suportarea cheltuielilor din bugetul şcolii.

În final, prim-ministrul a solicitat Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Fiscal de Stat şi Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului să supravegheze activitatea şcolilor auto care activează în prezent cu acte permisive expirate. 

Similare
RECOMANDĂRI