Şedinţa Comisiei Unificate de Control a fost amânată din lipsă de consens pentru aprobarea ordinii de zi
Vizualizari:

Şedinţa Comisiei Unificate de Control a fost amânată din lipsă de consens pentru aprobarea ordinii de zi

O nouă întrunire a membrilor Comisiei Unificate de Control a avut loc la 29 octombrie 2020 în oraşul Tighina, informează Biroul politici de reintegrare.

Delegaţia Republicii Moldova a subliniat că, în timp ce alte delegaţii ezită să condamne prezenţa şi acţiunile ilegale în Zona de Securitate ale structurilor de forţă subordonate Tiraspolului, aceste structuri îşi continuă cu impertinenţă abuzurile îndreptate asupra populaţiei.

Astfel, în dimineaţa aceleiaşi zile, pe podul dintre localităţile Sănătăuca şi Camenca, reprezentanţii structurilor de la Tiraspol au răpit un cetăţean al Republicii Moldova, locuitor din stânga Nistrului, care se deplasa spre locul de muncă. Cetăţeanul a fost urcat cu forţa într-un automobil şi transportat într-o direcţie necunoscută. Nu se cunoaşte nimic despre locul aflării lui şi nici despre starea în care se află.

Acest caz revoltător de încălcare a drepturilor fundamentale ale omului şi de sfidare a actelor de bază ale operaţiunii de pacificare se adaugă la lista fărădelegilor comise pe parcursul lunii octombrie de aşa-numitul „mgb” în sectorul de Nord al Zonei de Securitate, iar delegaţia Republicii Moldova consideră că a fost posibil inclusiv datorită toleranţei unor membri ai Comisiei care refuză chiar şi punerea în ordinea de zi a problemei în cauză.

„Pentru noi este important să eliminăm din perimetrul de responsabilitate a Forţelor Mixte de Pacificare structurile de forţă, care nu au dreptul să se afle acolo, iar prin aceasta să excludem sechestrarea oamenilor şi îngrădirea liberei circulaţii”, a notat conducătorul delegaţiei Republicii Moldova. El a cerut eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor cetăţenilor sechestraţi în Zona de Securitate şi deţinuţi ilegal de structurile subordonate Tiraspolului.

Un alt subiect propus de partea moldovenească pentru discuţii şi respins de exponenţii Tiraspolului ţine de elaborarea unor regulamente pentru Comandamentul Militar Întrunit (CMÎ) şi Statul-major al Forţelor Mixte de Pacificare. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul Comisiei încă în decembrie 2001 şi în mai 2003, însă realizarea aşa şi nu a avut loc. Delegaţia Federaţiei Ruse propune sistematizarea tuturor documentelor şi deciziilor ce se referă la CMÎ, care să servească drept foaie de parcurs în activitate. Delegaţia Republicii Moldova nu este împotriva sistematizării documentelor, dar consideră că un act concret, elaborat în temeiul acestora, care să stabilească neechivoc obligaţiile acestor organe, este strict necesar, pentru a exclude lacunele în reglementare, prin care se creează discordanţe în adoptarea deciziilor de către pacificatori, inclusiv în ceea ce priveşte deplasarea observatorilor militari la cererea uneia din părţi pentru documentarea încălcărilor regimului Zonei de Securitate.

Prin urmare, nefiind atins un consens pentru aprobarea ordinii de zi, şedinţa Comisiei Unificate de Control a fost amânată cu o săptămână.

Similare
RECOMANDĂRI