Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, în vizită la Chişinău
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, în vizită la Chişinău

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Amélie de Montchalin, va efectua în perioada 12 şi 13 septembrie o vizită în Republica Moldova. Amélie de Montchalin are planificate întrevederi cu preşedintele ţării, cu premierul, precum şi cu conducerea Parlamentului. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene precizează într-un comunicat de presă că Amélie de Montchalin efectuează vizita în Republica Moldova ca urmare a întrevederii pe care a avut-o cu ministrul Nicu Popescu, pe 13 iunie, la Paris.

Potrivit MAEIE, această vizită intervine într-un moment important al relaţiilor dintre Moldova şi Franţa şi dintre Moldova şi Uniunea Europeană. La 20 iunie curent, Consiliul Europei a salutat trecerea pacifică a puterii la Chişinău şi a exprimat dorinţa ca Uniunea Europeană să susţină Republica Moldova.

Pe 13 septembrie la ora 11.30, Amélie de Montchalin va susţine o conferinţă de presă comună cu ministrul Nicu Popescu. În aceeaşi zi , la ora 12.00, la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat, secretarul de stat francez şi ministrul de externe vor avea o întâlnire cu studenţi francofoni ai principalelor universităţi din Chişinău, la care vor discuta despre relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova şi relaţiile moldo-franceze.

În timpul vizitei sale, Amélie de Montchalin va sublinia susţinerea deplină a Franţei pentru re-angajamentele UE în Moldova, ţara care joacă un rol cheie în ceea ce priveşte stabilitatea regională în vecinătatea estică a Uniunii Europene. Ea va încuraja autorităţile moldovene în eforturile sale de implementare a Acordului de asociere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova, şi anume în lupta cu corupţia, instaurarea unui Stat de drept şi independenţa Justiţiei, se menţionează în comunicatul de presă remis de MAEIE.

Secretarul de stat va exprima dorinţa autorităţilor franceze de a da un nou impuls relaţiilor dintre Franţa şi Republica Moldova, atât prin relansarea dialogului politic dintre cele două ţări, cât şi printr-o nouă creştere a cooperării bilaterale, şi anume în favoarea dezvoltării economice a Moldovei, a statului de drept şi a schimburilor universitare.  Oficialul va sublinia importanţa menţinerii locului limbii franceze în învăţământul public din Republica Moldova şi va menţiona dificultăţile întâmpinate de unele întreprinderi franceze în activitatea lor în Moldova. În cele din urmă, va reaminti priorităţile preşedinţiei franceze a Comitetului Miniştrilor Consiliului Europei şi, în particular, va încuraja Republica Moldova să ratifice Convenţia de la Istanbul, prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, se mai spune în comunicat.
Similare
RECOMANDĂRI