ACTUALITATE

Secretar de stat, despre testele la coronavirus propuse de clinicile private: „Nu au o veridicitate de 100%, nu sunt recomandate de experţi internaţionali”

post-img

Autorităţile se aşteaptă ca numărul persoanelor infectate să crească în Republica Moldova. O spune secretarul de Stat de la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale Marina Golovaci, invitată la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Secretarul de stat spune că, pe lângă posibile noi cazuri importate pe care le-am putea avea, medicii şi autorităţile se aşteaptă că vor apărea persoane infectate de la pacienţii care au venit din Italia şi care se află acum sub supravegherea medicilor.

„Se cunoaşte că un pacient, în mediu, afectează de la 3 până la 5 persoane. Este normal că ne vom aştepta la cazuri infectate de la persoanele confirmate. Este foarte important să luăm sub supraveghere pe acei care au contactat cu persoanele infectate, pentru a nu le permite să răspândească  mai departe infecţia”, spune Marina Golovaci.

Totuşi, secretarul de stat spune că Ministerul Sănătăţii întreprinde măsuri pentru a fi pregătit la maxim posibil. În acest sens, experţi inclusiv de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii au vizitat Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii, pentru a vedea cum poate fi adaptat acest spital pentru intrnarea pacienţilor infectaţi.

În caz de extindere masivă, se examinează posibilitatea pregătirii şi a spitalelor raionale, mai spune secretarul de stat.
 
Ce ţine de serviciile de testare la coronavirus prestate de clinicile private din Republica Moldova, secretarul de stat reiterează că acestea nu sunt sigure 100% :

„Cunoşatem că sunt teste la clinici private, dar ele dispun de teste rapide, nu au o veridicitate de 100%, nu sunt recomandate de experţi internaţionali şi necesită o confirmare standardizată. Testele pe care le facem noi durează, sunt minimum 3 etape şi uneori, oricum rămâne incertitudine. A fost cazul de ieri care a avut nevoie de reconfirmare. Desigur, este dreptul pacientului şi dorinţa lui de a face aceste teste la clinici private, dar noi nu le acceptăm ca şi o metodă oficială de confirmare”.

Marina Golovaci face apel la responsabilitate, declarând că majoritatea pacienţilor sunt conştienţi şi cooperanţi.