ACTUALITATE

Se epuizează stocurile de produse din Ucraina de pe rafturile magazinelor din Republica Moldova. Specialiştii spun că nu este cazul să ne alarmăm

Se epuizează stocurile de produse din Ucraina de pe rafturile magazinelor din Republica Moldova. Specialiştii spun că nu este cazul să ne alarmăm. Acestea vor fi înlocuite cu produse autohtone sau cu cele importate din ţările europene.

Ucraina este al patrulea partener comercial al Republicii Moldova. În 2021, am exportat în Ucraina mărfuri în valoare de 92 milioane dolari şi am importat de 8 ori mai mult.

RELAŢII COMERCIALE REPUBLICA MOLDOVA-UCRAINA
                  ANUL 2021
Exporturi -   3%    (92 mil. dolari) în creştere cu 33,5%
Importuri -  9,3% (670 mil. dolari) în creştere cu 26,5%  

Invazia rusă în Ucraina a închis frontierele, iar comerţul exterior a fost sistat.

NATALIA CHICU reporter TVR MOLDOVA: „Începând cu 24 februarie comerţul extern cu Ucraina a fost stopat. Republica Moldova importa din ţara vecină în special produse lactate, de coferătie, băuturi şi crupe. "

Deocamdată, pe rafturile magazinelor mai pot fi găsite câteva produse din Ucraina.

„Deocamdată, văd că mai sunt produse ucraineşti, se pare că agenţii economici mai au ezerve. Nu ştim însă ce va fi mai departe. Am văzut că anumite tipuri de produse nu mai sunt în vânzare. Spun că vor aduce produse din U.E. Aşa că aşteptăm produse noi, la preţuri noi. Am cumpărat produse ucraineşti, era normal, dar acum vedeţi care-i situaţia "  

Autorităţile spun că nu este cazul să ne panicăm şi să facem cumpărături în exces.

NATALIA CHICU reporter TVR MOLDOVA: „Experţii şi reţelele mari de magazine spun că, deocamdată, nu există motive de îngrijorare. Pe rafturile din magazine şi în depozite mai sunt stocuri suficiente de produse, iar atunci când stocurile de produse ucraineşti se vor epuiza acestea vor fi înlocuite cu produse autohtone sau cu produse importate din ţările europene”.

VIOREL CHIVRIGA expert în economie: „Ele pot fi înlocuite foarte simplu. Ca exemplu- lactatele cu produse din România şi locale, cerealele – cu unele produse locale şi europene, unele conserve cu produse din ţările baltice. Are loc o schimbare firească a exportatorilor cu alţi exportatori, care produc produse similare. Poate va fi un preţ mai mare.  Hârtie, lemnul, echipamente - astea nu se fac în fiecare zi şi nu cred că moldovenii trebuie să cumpere acum hârtie."

Pe 27 februarie, autorităţile din Republica Moldova au eliminat obligativitatea certificării de către ANSA a produselor de primă necesitate importate din Uniunea Europeană. Decizia va fi aplicată pe perioada stării de urgenţă.

VIOREL CHIVRIGA expert în economie: „Apare o oportunitate şi pentru cei din R.Moldova, care se plângeau până acum că producem, dar produsele nu pot substitui exporturile din Ucraina sau alte ţări, căci nu sunt competitive. E perioada când pot face acest lucru. În acelaşi timp văd şanse ca să apară unele jocţiuni cu unele companii străine, mai ales din spaţiul UE. "

Ministerul Infrastructurii a anunţat că, reprezentanţii autorităţilor vamale au permis întoarcerea în R. Moldova a tuturor TIR-urilor stopate la vama moldo-ucraineană şi au returnat şoferilor marfa confiscată. Alte 12 camioane care aparţin companiilor din Republica Moldova au fost evacuate de la vama Ucrainei cu Federaţia Rusă. Din 24 februarie, în Republica Moldova a fost instituită stare de urgenţă pe o perioada de 60 de zile.