Schemele de contrabandă create pe timpul guvernării PDM au ajuns în Parlament. Noi detalii în cazul extrădării profesorilor turci
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Schemele de contrabandă create pe timpul guvernării PDM au ajuns în Parlament. Noi detalii în cazul extrădării profesorilor turci

La Comisia parlamentară securitate naţională, apărare şi ordine publică zilnic parvin materiale care confirmă faptul că în Republica Moldova au fost create, pe parcursul ultimilor ani, în special când s-a aflat la guvernare PDM, o sumedenie de scheme de contrabandă. Preşedintele comisiei, Chiril Moţpan, a spus astăzi într-un briefing de presă că informaţiile primite confirmă, cu nume, implicarea concretă a unor demnitari, unii dintre care se află încă şi azi în instituţii de stat şi Parlament.

Potrivit lui Chiril Moţpan în aceste scheme au fost îngemănate interesele criminale ale unor grupuri, cu cele ale unor demnitari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Serviciul Vamal şi aşa mai departe. 

Comisia a intrat în posesia unor documente care ar arăta un nivel ridicat de corupţie la Serviciul Vamal. S-a atestat îngemănarea intereselor structurilor de stat cu ale anumitor persoane dubioase, tentate să comită infracţiuni, în urma cărora are de suferit bugetul statului şi cetăţeanul.

Despre starea de lucruri din instituţiile penitenciare, Chiril Moţpan afirmă că mita este la ea acasă, la fel şi interesul criminal. Administraţiile penitenciarelor nu au lichidat structurile criminale care erau şi nu au oprit schemele de contrabandă. Potrivit deputatului, circa 30% dintre cei care se află în închisorile din ţară sunt nevinovaţi. Unii au fost închişi pentru a le fi luate afacerile. Deputatul mai afirmă că în Penitenciarul numărul 13 există spaţii ascunse, unde sunt aduşi deţinuţii cu avocaţii lor şi sunt monitorizaţi, ceea ce este contrar legii. 

Subiectul extrădării cetăţenilor turci la fel a fost pe agenda comisiei. Astfel, s-a convenit cu instituţiile statului responsabile ca până la sfârşitul lunii să fie organizate audieri la acest subiect.  „Am aflat, din informaţiile care au parvenit la comisie, cine a fost implicat, numele oamenilor, instituţiile. Unde s-au conformat legii, unde au încălcat legea brutal”, a spus Chiril Moţpan. 

Similare
RECOMANDĂRI