Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Scandal şi lecţii de istorie la şedinţa CMC

Şedinţă agitată şi fără prea multe rezultate, astăzi, la Consiliul municipal Chişinău. Mărul discordiei au fost elementele de propagandă sovietică şi tematica războiului mondial, pe care un ales liberal nu mai vrea să le vadă afişate pe mijloacele de transport în comun. Spiritele s-au aprins şi, în cele din urmă, şedinţa a fost suspendată. Aşa se face că, după aproape şase ore de discuţii, consilierii au reuşit să voteze doar un proiect de decizie.

Liberalul Ion Cebanu a prezentat un proiect de decizie prin care materiale cu privire la cel de al Doilea Război Mondial sau cultura sovietică să fie interzise în transportul public municipal. Iar toate imaginele care conţin elemente pro-ruse să fie eliminate, în cel mult zece zile, de pe troleibuze şi autobuze. Propunerea i-a derenjat pe reprezentaţii partidelor de stânga.

„Sunt lucruri care ţin de principiu şi prin care încearcă administraţia actuală a primărie Chişinău să ne implice pe toţii şi de care trebuie să fugim”, a spus Ion Cebanu.

„Cine a spus că această sărbătoare este a moldovenilor? Cine a spus că aceasta nu e şi pentru poporul român o sărbătoare?”, a spus VALERII KLIMENCO, consilier municipal, Partidul Şor.

„Oameni buni, dacă voi ţineţi la valoare voastre de ce nu aţi luat ceea ce vă aparţine, dar aţi luat un tac NATO şi aţi scrii deni pabedi”, a declarat CORNEL PÂNTEA, consilier municipal, PUN.

Mai mulţi consilieri au părăsit sala, în semn de protest, după ce  reprezentanţii PSRM şi ai partidului Şor au anunţat că nu vor vota acest proiect. Cu această ocazie, Valerii Klimiko a ţinut o lecţie despre cel de-al Doilea Război Mondial.

„Acuşi îl chemăm pe Ţîcu, el e istoric şi ştie mai bine. Steagul la Sud, acolo a fost armata română pe 19 noiembrie şi s-a început operaţiunea armatei roşii”, a declarat VALERII KLIMENCO, consilier municipal, Partidul Şor.

Pentru că aleşii nu au ajuns la nicio înţelegere pe acest subiect, au decis să suspende şedinţa. Astfel, după aproape şase ore de dezbateri, au reuşit să voteze un singur subiect. E vorba de crearea unei comisii ce va inspecta cele cinci combinate de alimentaţie publică, care prestează servicii de alimentaţie pentru copiii din instituţiile de învăţământ din Chişinău. Reprezentanţii Partidului Socialiştilor s-au obţinut de la vot.

„Haideţi să începem de la un combinat să vedem ce probleme găsim acolo şi după mergem mai departe cu strategia de reformare per ansamblu”, a spus RUSLAN VERBIŢCHI, consilier municipal, PPDA.

Proiectele de pe ordinea de zi, care urmau să fie examinate azi,  au rămas pentru următoarea şedinţă, dar nu s-a stabilit când va avea loc aceasta.
Similare
RECOMANDĂRI