Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Satul Văleni, din lunca Prutului: Cum s-a schimbat localitatea în ultimii ani, cu ajutorul donaţiilor şi proiectelor europene

Mai aproape de Europa, cu bani europeni. De-a lungul timpului, Uniunea Europeană a investit sume importante în localităţile rurale ale Republicii Moldova, pentru a ridica nivelul de trai al cetăţenilor. Aprovizionarea cu apă sau canalizarea, managementul deşeurilor sau conservarea patrimoniului cultural, sunt doar câteva dintre domeniile cheie în care Uniunea Europeană sau statele comunitare investesc în Republica Moldova. În reportajul ce urmează veţi vedea cum s-a schimbat la faţă satul Văleni, din lunca Prutului, cu ajutorul banilor, donaţiilor şi proiectelor europene.

Primarul din Văleni spune că localitatea a căpătat de-a lungul timpului aspectul unei aşezări rurale civilizate, demne de secolul 21, după ce Uniunea Europeană a pus umărul la modernizarea satului. Primul lucru în care s-au investit bani europeni a fost aprovizionarea cu apă, problema apei potabile fiind una stringentă în localităţile din lunca Prutului.

SILVIA ŞTIRBEŢ, primar, satul Văleni: „Chiar începând din anul 2008 la împlementarea proiectului de apenduct şi canalizare. am reuşit să atragem o finanţare de 60 de mii de euro, pentru construcţia unei fântâni arteziene şi a unui apduct cu lungimea de 15 km.”

Uniunea Europeană a răspuns şi la o altă mare problemă a localnicilor - gunoaiele aruncate de-a valma peste tot. Cu ajutorul fondurilor europene s-a reuşit implementarea unui proiect de management al deşeurilor.

SILVIA ŞTIRBEŢ, primar, satul Văleni: „Cu satisfacţie şi cu mândrie spun că avem la Văleni un sistem eficient de management a deşeurilor. Am procurat containere pentru instituţiile publice, pubele pentru consumatorii casnici, am procurat o autospecială pentru colectarea deşeurilor, în aşa fel încât să avem un sat curat, civilizat”.

Tot cu bani europeni, gestionaţi de asociaţia Concordia, din Austria, s-a deschis la Văleni un centrul multifunctional. Acesta include serviciul de plasament social pentru vârstnici, serviciul de zi pentru copii din familii social-vulnerabile şi o cantină socială. Este unul din cele 10 centre de acest fel construite în Republica Moldova de Asociaţia Concordia.

Recent, Excelenţa Sa Peter Michalko, ambasadorul UE la Chişinău, a anunţat că, în ultimii 10 ani, Republica Moldova a primit din partea Uniunii Europene peste un miliard de euro. Banii au venit prin diferite programe şi instrumente pe care UE le foloseşte pentru a susţine ţările cu care cooperează.
Similare
RECOMANDĂRI