Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Satele Republicii Moldova pot deveni locomotiva economiei naţionale

Satele Republicii Moldova pot deveni locomotiva economiei naţionale. Cel puţin asta îşi propun 24 de primari care au câştigat granturi pentru relansarea afacerilor din localităţile lor. Astfel, vor fi create peste o mie de locuri noi de muncă. Suma totală a granturilor oferite este de 4,8 milioane de dolari, bani oferiţi de Guvernul Elveţiei. O parte din sumă este din contribuţiile locale.

Unul dintre satele care s-au ales cu granturi pentru relansarea economiei locale este Borogani din raionul Leova. Acolo va fi creată o mare asociaţie a crescătorilor de animale. În localitate sunt deja opt ciobani care deţin peste 800 de ovine şi caprine. Banii vor fi investiţi pentru modernizarea companiilor. 

ELENA SAVIŢCHI, primarul staului Borogani, raionul Leova: "În afacerile crescătorilor de animale lipsesc cu desăvârşire tehnologiile moderne de asemenea lipsesc animalale de prăsilă şi nu, în ultimul rând, ne doare faptul că nici o stână nu este conectată la energie electrică".

Acest lucru scade calitatea şi cantitatea producţiei, care este sub cerinţa pieţei. Există însă un mare potenţial, dar din lipsa banilor nu poate fi valorificat. Astfel, urmează să fie implementate tehnologii modern, lucru ce va creşte nivelul de productivitate, numărul de vânzări, iar asociaţia va fi mai competitivă. 

ELENA SAVIŢCHI, primarul staului Borogani, raionul Leova: "Ne propunem ca să înlocuim efectivul de animale cu cel de prăsilă la Borogani. De asemenea, să trecem la mulsul automatizat, să deschidem un punct centralizat de colectare a laptelui. Ne propunem pentru prima dată în Republica Moldova să instalăm panouri fotovoltaice ca o soluţie inovatoarea pentru asigurarea cu energie electrică a stânelor din localitate".

Şi acesta nu e unicul sat care va pune pe roate afaceri care vor relansa economia. Alte 23 de localităţi au primit câte 60 de mii de dolari, dintre care jumătate e contribuţia locală. Toţi câştigătorii au fost anunţaţi într-o conferinţă desfăşurată online. 

DIMA AL-KHATIB, reprezentant rezident PNUD în Republica Moldova: "Cu toţii cunoaştem că acum dezvoltarea economiei este în topul priorităţilor pentru orice localitate din Reapublica Moldvoa şi acest lucru e şi din cauza Covid-19. Trebuie să ne consolidăm eforturile şi să identificăm soluţii noi şi inovatoare pentru relansarea şi creşterea economiei, dar şi să creăm locuri de muncă".

Proiectele câştigătoare sunt din diverse domenii. De exemplu, în 4 sate se vor deschide centre de afaceri şi parcuri industriale, în 3 localităţi se vor inaugura unităţi de post-recoltare, iar în alte 2 sate se va investi în centre de valorificare economică a deşeurilor. Totuşi, cele mai multe afaceri noi – 12 la număr, sunt din domeniul turismului. 

ANDREI DARIE, specialist programe, PNUD Moldova: "La Văleni va fi destinaţie de top în lunca Prutului. Vor fi încă 4 agropensiuni, dezvoltarea infrastructurii publice de recreere şi belvedere. În Coşniţa va fi valorificat potenţialul turistic al râului Nistru. În Budeşti se va face un sat de vacanţă. În Selemet va fi creat un nou traseu turistic – Valul lui Traian. În Sipoteni va fi creată destinaţia "Codrii Sipotenilor".

Proiectele urmează să fie implementate până la sfârşitul anului 2022. Cele 24 localităţi beneficiare de granturi au fost selectate în cadrul unui concurs organizat în rândul celor 35 localităţi partenere ale proiectului PNUD "Migraţie şi dezvoltare locală", desfăşurat cu suportul Elveţiei, în perioada 2019-2022.
Similare
RECOMANDĂRI