Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Şase basarabeni sunt blocaţi, de câteva zile, în Polonia

Şase basarabeni sunt blocaţi, de câteva zile, în Polonia. Stau pe străzi şi nu mai au nici bani de mâncare. Din cauza graniţelor închise, ei nu mai pot să ajungă acasă. Strigătul lor de ajutor a fost postat pe reţelele sociale şi a adunat zeci de mii de distribuiri. Dar nu şi vreo soluţie din partea autorităţilor.

Îngheţaţi de frig, lihniţi de foame şi sete şi istoviţi de puteri. Este situaţia în care se află şase basarabeni care au ales calea străinătăţi, pentru câteva luni, ca să-şi poată plăti creditele făcute acasă. O femeie ne-a povestit că plecat, pentru doar trei luni, la muncă în Polonia. Acolo angajatorul a obligat-o să muncească şi câte 16 ore pe zi. Când a izbucnit pandemia, femeia nu doar că a fost dată afară dar nu şi-a primit nici ultimul salariu. Spune că şi-a rezervat un bilet spre casa pentru data de 16 Martie, dar cu numai o zi înainte a aflat ca frontierele au fost închise.
 
„Am făcut legătura cu şoferii ne-au promis ca pe 25 o sa fie autocar. Pe 25 Martie aşa şi nu s-a mai primit sa venim acasă. Au promis apoi ca pe 30 Martie, iar nu s-a primit sa plecam. Ne-am dus la vama acolo nu ne-au primit, am stat o şi şi o noapte in vama. Ne-am întors totuşi la Varsovia. Toţi banii i-am cheltuit pe maşini”, a spus unul dintrebasarabeni.
 
În Varşovia, basarabenii au fost nevoiţi să stea în ploaie şi în frig, pe drumuri. Toţi banii pe care i-au strâns în câteva luni de muncă i-au pierdut încercând să găsească un mijloc de transport care să îi ducă acasă. Disperaţi, au mers după ajutor la ambasadă.
 
„Ieri am fost la ambasadă am stat toată ziua la poarta şi spre seară ne-au răspuns, ne-au spus ca nu ne pot ajuta cu nimic”, a precizat basarabeanul
 
În cele din urmă, de la ambasadă li s-a spus să se înregistreze la o cursă charter spre Chişinău, dar biletul costa 700 de euro de persoană, bani pe care nu îi aveau.
 
„De unde bani ca nu avem, noi nu avem un bănuţ de mâncare, nu tocmai 700 de euro petru bilet”, a menţionat basarabeanul.
 
Aflând despre drama lor de pe reţelele sociale, deputatul PAS Radu Marian, a reuşit să le găsească un adăpost temporar în Varşovia.    
 
„Mai departe ce va fi nu ştim, dar tot deputatul acesta ne-a inclus într-un grup şi a promis că vor fi în curând autocare şi va fi creat un coridor verde. Mi se pare ca săptămâna viitoare”, a spus basarabeanul.
 
Purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe a declarat, pentru ca TVR MOLDOVA, că toţi basarabenii care se află în astfel de situaţii trebuie să sune la linia verde (+373 22 788722) astfel încât să se găsească o soluţie de repatriere pentru fiecare în parte. În ultimele două săptămâni, prin intermediul unor curse charter au fost aduşi acasă peste 4.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova.
 
Similare
RECOMANDĂRI