ACTUALITATE

Şapte persoane au fost reţinute în urma descinderilor procurorilor la SA „Metalferos”

post-img

Procurorii anticorupţie, de comun cu ofiţerii CNA, au descins astăzi, 04 decembrie 2019, la S.A. „Metalferos” şi alte companii interpuse, fiind efectuate 48 de percheziţii, soldate cu şapte persoane reţinute.

Descinderile au avut loc în cadrul unei cauze penale, pe care urmărirea penală a fost pornită, conform elementelor infracţiunii prevăzute de art. 361 alin.(2) lit.lit.b) şi d), art. 243 alin. (3) lit.lit. a) şi b) şi art. 190 alin. (5) din Codul penal, pe faptul pretinselor acţiuni ilicite ale factorilor de decizie din cadrul S.A. „Metalferos” şi alte câteva companii afiliate în perioada anilor 2015 - 2019, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.

Conform materialelor cauzei penale, persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor, care urmăreau scopul realizării unei sustrageri continue a mijloacelor financiare ale S.A. ,„Metalferos”, au elaborat şi au implementat în acest sens o schemă infracţională bazată pe achiziţionarea şi comercializarea deşeurilor de metale feroase şi neferoase, prin intermediul unor activităţi de intermediere fictivă, falsificînd documentele de procurare şi de livrare a metalelor feroase şi neferoase, în scopul creşterii artificiale a preţului la cumpărare şi micşorării artificiale a preţului la vânzare către intermediari, diferenţa fiind însuşită de către membrii grupului criminal organizat.

Investigaţiile efectuate au stabilit că în perioada 01.01.2015 - 01.09.2019, S.A. ,„Metalferos”, pentru metale feroase şi neferoase, a primit prin conturile bancare deţinute în una din băncile Republicii Moldova, mijloace financiare în valoare totală de 2 169 646 970 MDL, de la o altă întreprindere.

Ulterior, din suma respectivă, au fost transferate plăţi aferente stocului de metale procurat de la companii intermediare, care prin cumul sunt şi afiliate, la un preţ mărit artificial. Diferenţa de preţ a fost însuşită şi repartizată între membrii grupului criminal, iar restul fiind transmise în adresa colectorilor de metale conform preţului de piaţă. La această etapă, suma prejudiciului calculată este de peste 215 milioane lei.

De asemenea, în cadrul urmăririi penale este examinată legalitatea procedurii de export a metalelor colectate.

Potrivit materialelor cauzei penale, membrii grupului criminal organizat, chiar dacă asigurau livrarea mărfurilor direct în adresa colectorilor specializaţi în metale feroase şi neferoase din Turcia, Germania, Austria şi Olanda, în lipsa unei justificări economice, au organizat semnarea unor contracte fictive de intermediere între SA ,„Metalferos” şi companiile nerezidente (de exemplu, Metoil Trading LLP, Metoil Trading FZE, Vellonton LLP, Megatex LTD şi Rombat SA), în temeiul cărora, ultimele aveau rolul de a procura fictiv metalele feroase şi neferoase de la S.A. ,,Metalferos” la un preţ redus, iar mai apoi efectuau vânzarea metalului la preţurile deja majorate de pe piaţa Turciei, Germaniei, Austriei şi Olandei.

Diferenţa de preţ, care în lipsa unor astfel de contracte urma a fi încasată de către S.A. ,„Metalferos”, era transferată, preponderent, în adresa companiilor: Rowallan Overseas S.A, Steel Marketing LTD şi Innotube LLP, a căror beneficiari urmează a fi stabiliţi în cadrul urmăririi penale.

Suma prejudiciului calculat la această etapă, ca rezultat al operaţiunilor de export, constituie circa 133 milioane lei.

Percheziţiile, în număr de 48, au avut loc atât în cadrul companiilor vizate, cât şi la domiciliile şi automobilele bănuiţilor, inclusiv, la ex-directorul general al S.A. „Metalferos”.

Ca urmare a acţiunilor de urmărire penală efectuate, au fost depistate şi ridicate calculatoare, ştampile, sigilii, documente, care au importanţă pentru cauza penală, iar şapte persoane au fost reţinute pentru 72 de ore.

Infracţiunea prevăzută de Art.361 alin.(2) lit.b), d), se pedepseşte cu amendă în mărime de la 550 la 950 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 5 ani.

Art. 243 alin. (3) lit. a) şi b) prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 13000 la 16000 de unităţi convenţionale sau cu lichidarea persoanei juridice.

Art. 190 alin. (5) prevede o pedeapsă cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.