Rusia a început eliberarea de paşapoarte în teritoriile ocupate în Donbas, la fel ca în Transnistria
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Rusia a început eliberarea de paşapoarte în teritoriile ocupate în Donbas, la fel ca în Transnistria

Locuitorii din zonele controlate de separatistii din estul Ucrainei depun cererile pentru documente de identitate ruseşti local, fără a se deplasa în Rusia, procedură care funcţionează şi în zona transnistreană. Potrivit Medusa.io, birourile Ministerului Afacerilor Interne din regiunea Rostov, pe care autorităţile ruse le-au însărcinat să elibereze documente pentru cetăţenii ucarineni din zonele ocupate, acceptă doar documentele depuse de autorităţile separatiste.

La 24 aprilie, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind simplificarea emiterii cetăţeniei ruse pentru locuitorii din zonele controlate de separatiştii pro-ruşi din sud-estul Ucrainei. Cinci zile mai târziu, un centru de eliberare a paşapoartelor a fost deschis în regiunea Rostov, la granita cu Donbasul. Iniţial, s-a anunţat că cetăţenii ucraineni care solicită cetăţenia rusă vor trebui să aplice în Rusia.

Cu toate acestea, secţia de pasapoarte din Rostov nu acceptă documente de la cetăţeni, ci doar de la autorităţile separatiste, relateaza Medusa, citând angajaţii din departamentul de migraţie. Publicaţia a discutat cu un locuitor al uneia dintre regiunile controlate de separatişti, care a recunoscut că a depus documente pentru cetăţenia rusă la sediul poliţiei locale.

Rusia nu recunoaşte oficial formaţiunile separatiste din Ucraina. Cu toate acestea, în 2017, Putin a semnat un decret care recunoaşte documentele emise de separatişti, inclusiv cărţile de identitate, actele de stare civilă şi plăcuţele de înmatriculare ale autovehiculelor.

Autorităţile ucrainene se opun cu fermitate emiterii cetăţeniei ruse locuitorilor din Donbas. Kievul a anunţat că nu va recunoaşte paşapoartele ruseşti eliberate locuitorilor din regiune.

Rusia a împartit anterior cetăţenii si pentru locuitorii din regiune controlată de separatiştii din – Transnistria si în cele doua regiuni separatiste din Osetia de Sud  şi Abhazia din Georgia.

Similare
RECOMANDĂRI