ACTUALITATE

Rusia a deschis două secţii de votare în regiunea transnistreană, fără acordul autorităţilor R. Moldova

În regiunea transnistreană s-a dat start votului pentru modificările la Constituţia Federaţiei Ruse. Cetăţenii ruşi care locuiesc în regiune pot vota la două secţii. Una dintre ele a fost deschisă în unitătatea militară în care staţionează ilegal Armata 14 a Federaţiei Ruse. Mai mulţi deputaţi din Duma de Stat de la Moscova au făcut un apel către populaţia din regiune, cu paşapoarte ruseşti, să voteze pentru protejarea religiei şi a limbi ruse. Nimeni nu spune nimic însă despre modificările ce îl pot face pe Vladimir Putin preşedinte până în 2036.

La Chişinău, a fost deschisă doar o secţie de vot, la ambasada Federaţie Ruse. Asociaţia Promo Lex susţine că secţiile de votare din regiunea transnistreană au fost deschise fără acordul autorităţilor Republicii Moldova.

PAVEL CAZACU, reprezentant Promo-LEX: „Într-adevăr una din concluziile noastre: aparent nu a fost acordul autorităţilor constituţionale, deci şi de această dată cele două secţii de votare, ambele la Tiraspol, fiind deschise fără acordul autorităţilor constituţionale. Deci sunt mai multe întrebări, una este clar: anterior, la alte scrutine, autorităţile veneau cu mai multe reacţii vehemente privind deschiderea secţiilor de votare. Anul acesta noi nu  observat o reacţie  publică”.

Atât Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene cât şi Biroul politici de reintegrare nu au condamnat deschiderea secţiilor de vot pe un teritoriu necontrolat de autorităţi. Această lipsă de reacţie trezeşte mai multe suspiciuni societăţii civile.

PAVEL CAZACU, reprezentant Promo-LEX: „Este curios acest lucru pentru că într-adevăr ţinând cont că nu este un acord de deschidere a secţiilor de votare, pe teritoriul R. Moldova este un abuz, o ilegalitate, pentru că de fiecare dată când tu ai o anumită acţiune pe teritoriul unei alte ţări ai nevoie de acord sau de cel puţin o coordonare”.

Plebiscitul are loc în condiţii de pandemie aşa că urnele au fost amplasate în aer liber. În prima zi de vot, oamenii nu s-au grăbit la urne. Mai puţin de o mie de persoane au participat la referendum.

Trei deputaţii din Duma de Stat din Rusia au făcut propagandă şi au transmis un apel cetăţenilor din stânga Nistrului.

Deputaţii ruşi au făcut apel la transnistreni. Este vorba despre votarea amendamentelor la Constituţia Rusiei. Mesaje au fost trimise de către Sergey Cijov, Alexander Yaroshuk şi Sergey Neverov.

Mesajul deputatului ALEXANDER YAROSHUK: „Sunt sigur că acest lucru vă ajută, dragi transnistreni, să vă simţiţi implicarea în destinele Rusiei noastre, să trăiţi viaţa politică internă a ţării, să vă demonstraţi angajamentul dvs. civic şi politic faţă de marea voastră patrie."

Mesajul deputatului SERGHEI CIJOV: „Sute de kilometri sunt între  Rusia şi Transnistria, dar istoria noastră comună, legăturile culturale puternice şi unitatea de opinie fac ca fiecare dintre cele 200 de mii de cetăţeni ai Federaţiei Ruse din republică să facă parte dintr-o familie numeroasă”.

SERGEY NEVEROV, deputat rus: "Noi votăm pentru fiecare cetăţean, indiferent de locul de reşedinţă, religie, naţionalitate, să facă parte din marea noastră ţară şi să se simtă astfel”.

Cei trei deputaţi ruşi fac parte din partidul Rusia Unită  care a fost condus anterior de Vladimir Putin. Atât ei, cât şi presa din regiune vorbesc doar despre unele modificări ale Constituţiei ce ar ţine de religie, cultură şi politica externă a Kremlinului, dar nu şi despre schimbarea care i-ar oferi cale liberă lui Putin să conducă până în 2036, până când va avea 83 de ani.