ACTUALITATE

Românii din Ucraina au discutat despre Legea Educaţiei cu experţii Comisiei de la Veneţia

post-img

Reprezentanţii minorităţilor naţionale din Ucraina au avut o întâlnire cu membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei. Discuţiile au vizat situaţia creată de noua Lege a Educaţiei, adoptată la 5 septembrie de Rada Supremă a Ucrainei. Întâlnirea a avut loc astăzi la Kiev.

Lege Educaţiei a creat nemulţumire în rândul minorităţilor naţionale din Ucraina, care consideră că li se restrâng drepturile de a învăţa în limba maternă şi de a-şi păstra cultura şi identitatea naţională.

La această întâlnire au participat preşedintele Comunităţii Româneşti din Ucraina, Ion Popescu, secretar responsabil al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, Aurica Bojescu, şi Vasile Tărâţeanu, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi. 

Aurica Bojescu, membră a delegaţiei comunităţii româneşti, a relatat că experţii europeni au avut marţi o întâlnire cu preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Andrei Parubii, care i-a rugat să dea undă verde art. 7 al Legii Educaţiei, deoarece va fi destul de greu de a modifica acest articol în Parlamentul de la Kiev.

Legea Educaţiei din Ucraina prevede introducerea treptată a noului sistem şi, prin aceasta, înlocuirea materiilor predate în limbă română cu discipline în limbă ucraineană. Prima fază a reformei va avea loc începând cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare şi a grădiniţelor). Predarea materiilor în limbă română se va păstra doar în clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementată în cazul claselor medii, iar din 2027 - în clasele superioare (9-12).