ACTUALITATE

România, la preşedinţia Consiliului UE. Andi Cristea: Prioritatea noastră naţională vizează Republica Moldova

„Faptul că România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene nu înseamnă ca vom influenţa neapărat decizia europeană, dar vom fi cei care vom defini agenda discuţiilor, vom fi la prezidiu, la propriu şi la figurat şi sunt convins că va fi o preşedinţie de succes”, este de părere Andi Cristea, europarlamentar PSD şi vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului European.

Un interviu, în exclusivitate, realizat de corespondentul TVR, la Bruxelles, Lucian Pîrvoiu.

“(…) Prima jumătate a anului viitor va fi un punct de inflexiune în istoria recenta a Uniunii Europene, pentru că se va finaliza, cel mai probabil, procesul de ieşire a Marii Britanii. Este pentru prima oară când un stat membru al UE nu va mai fi parte a clubului european. Este un moment important anul viitor, pentru că se discută bugetul european, avem acest cadru financiar multianual, care este important pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare stat membru al UE. Avem, de asemenea, alegeri pentru Parlamentul European, care sunt esenţiale pentru viitoarea componenţă politică a Comisiei Europene. Faptul că noi deţinem preşedinţia nu înseamnă că vom influenţa neapărat decizia europeană, dar vom fi cei care vom defini agenda discuţiilor, vom fi la prezidiu, la propriu şi la figurat, şi sunt convins că va fi o preşedinţie de succes”, a spus europarlamentarul Andi Cristea.

Preşedinţia bulgară, care tocmai s-a încheiat, a venit cu tema extinderii UE către Balcanii de Vest, către ţările care, de facto, ar trebui să facă parte din acest club european. Legat de tema cu care România ar putea să vină pe masa partenerilor europeni, Andi Cristea a precizat că prioritatea naţională ar trebui să vizeze Republica Moldova.

“Fără îndoială, prioritatea noastră naţională şi nu numai, datoria şi interesul nostru, vizează Republica Moldova şi vom fi foarte activi, sunt convins, pentru a obţine această promisiune a unei perspective europene. Însă, pe de alta parte (...) trebuie ca acest efort să fie dublat de o serie de progrese realizate de aceste state, pentru că nu putem să ne batem pentru asemenea subiecte dacă colegii şi partenerii noştri, de exemplu de la Chişinău, înregistrează o serie de paşi înapoi în ceea ce priveşte apropierea lor de Uniunea Europeană. Şi aş vrea să mă refer în acest context la decizia recentă a justiţiei din Republica Moldova, în ceea ce priveşte invalidarea alegerilor pentru Primăria Chişinăului. Este o dezamăgire, inclusiv personală, este o dezamăgire la nivelul instituţiilor europene, pentru că o astfel de decizie are potenţialul să reseteze sau să anuleze toate progresele remarcabile care au avut loc în ultimii ani în ceea ce priveşte apropierea Chişinăului de valorile democraţiei de tip european”, a mai spus europarlamentarul social-democrat.