ACTUALITATE

România în cădere, Republica Moldova în urcare, în clasamentul mondial al puterilor militare

post-img

Compania Global Firepower, specializată în analiza datelor cu caracter militar, a publicat la începutul acestui an clasamentul a 138 de ţări, în funcţie de puterea militară. România a căzut o poziţie faţă de topul precedent, în timp ce Republica Moldova a urcat o poziţie.

România se află pe locul 41, în scădere faţă de raportarea anterioară a Global Firepower. Ţara noastră a făcut schimb de locuri cu Singapore. Următoarea în clasament după România este Argentina, scrie Defense România.

Republica Moldova se află pe locul 107, înaintea unor ţări ca Estonia şi Albania.

Dintre ţările est-europene, cel mai bine clasată este Polonia pe 23, urmată de Ucraina pe 25 - aceasta aflată în creştere. Cehia ocupă poziţia 34, Belarusul 50 – aflându-se în creştere, Ungaria 55, Slovacia 58, Serbia 61 – fiind şi ea în urcare, Croaţia 63 – tot în creştere, iar Bulgaria se află pe 67 – în scădere.

După cum era de aşteptat, SUA se află pe locul 1, urmată de Rusia şi China. Topul primelor 10 forţe militare ale lumii este completat de India, Japonia, Coreea de Sud, Franţa, Marea Britanie, Brazilia şi Pakistan. Ordinea se păstrează neschimbată faţă de anul trecut.

Azerbaidjanul şi Armenia, două state care s-au aflat în conflict în 2020, ocupă poziţiile 64 (PwrIndx = 1,0507), respectiv 100 (PwrIndx = 2,4184). Turcia şi Grecia, între care s-au manifestat tensiuni mari anul trecut, se află pe poziţiile 11 (0,2118), respectiv 29 (PwrIndx = 0,4976).

Pentru a realiza acest clasament, Global Firepower foloseşte peste 50 de factori cu ajutorul cărora determină indexul de putere (PowerIndex - PwrIndx) al unei ţări.

Prin factorii respectivi se evaluează diverse categorii cum ar fi înzestrarea cu tehnică militară (forţe aeriene, terestre, navale), puterea financiară, produsul intern brut, capacitatea logistică, geografia, reţeaua de drumuri, rezervele de combustibili etc. O ţară este considerată cu atât mai puternică din punct de vedere militar, cu cât indexul de putere se apropie de 0,0000.