ACTUALITATE

România consideră “inadmisibilă” solicitarea Rusiei de retragere a forţelor NATO: Salutăm anunţurile SUA şi Franţei privind intenţia de amplasare de trupe în România

post-img

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti respinge ca fiind inoportune şi lipsite de orice fundament declaraţiile Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse privind prezenţa militară aliată pe Flancul Estic al NATO, relatează CaleaEuropeană.ro.

Într-un comunicat, MAE reaminteşte că prezenţa NATO în statele aliate, care este rezultatul deciziilor adoptate la cel mai înalt nivel de către liderii aliaţi şi implementate de structurile aliate politice şi militare responsabile în acest sens, este o reacţie strict defensivă la comportamentul tot mai agresiv al Federaţiei Ruse în Vecinătatea Estică, mai ales începând cu anul 2014, când teritoriul ucrainean Crimeea a fost ilegal ocupat de către Rusia. Acest comportament continuă să se intensifice în prezent, în ciuda încercărilor NATO de a se angaja în dialog constructiv, notează sursa citată.

“Solicitarea ca postura forţelor NATO în toate statele Alianţei care au aderat după 1997, inclusiv trupe, să fie redusă conform cerinţelor Moscovei figurează deja în propunerile Rusiei cu privire la securitatea europeană, făcute publice în luna decembrie 2021”, a transmis diplomaţia română, care aminteşte că  “această solicitare a fost deja respinsă fără echivoc ca inacceptabilă de către Alianţa Nord-Atlantică atât public, cât şi în cadrul dialogului NATO cu Rusia şi, respectiv, SUA-Rusia.

O astfel de solicitare este inadmisibilă şi nu poate face obiectul unei negocieri, având în vedere că postura de descurajare şi apărare este nemijlocit conectată cu, şi este parte intrinsecă a mecanismului de apărare colectivă al NATO, asupra căruia niciun stat terţ nu poate avea drept de veto. Aliaţii au menţionat ferm că vor continua politica de consolidare a securităţii şi apărării colective, inclusiv prin prezenţa trupelor aliate pe teritoriul aliaţilor estici”, a precizat MAE

Conform Ministerului, alături de aliaţii săi, România va continua să susţină ferm, cu argumente bazate pe evoluţiile de securitate din Vecinătatea Estică, importanţa întăririi Flancului Estic.

În acest sens, autorităţile române au salutat anunţurile recente ale SUA şi Franţei privind intenţia de amplasare de trupe în România, ca parte a posturii de descurajare şi apărare aliate“, mai arată sursa citată.

Totodată, România îşi exprimă speranţa că procesul de dialog deschis cu Federaţia Rusă în această perioadă va continua şi va conduce la dezescaladarea situaţiei de securitate, spre beneficiul întregului spaţiu euroatlantic.

Solicitările Rusiei sunt întâmpinate de un refuz categoric din partea Statelor Unite, în pofida faptului că Blinken se întâlneşte cu Lavrov la Geneva pentru a căuta o “portiţă de ieşire diplomatică” din criză. 

Anterior acestei poziţii din partea MAE rus, preşedintele american Joe Biden a anunţat că Statele Unite vor creşte prezenţa lor militară în Polonia, România şi celelalte ţări de pe flancul estic al NATO dacă Rusia va invada Ucraina, gest salutat de preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi ministrul de externe Bogdan Aurescu. “Avem o obligaţie sacră în Articolul 5 de a apăra aceste ţări”, a spus Biden.

Un alt anunţ de acest tip a venit şi din partea Franţei, care prin intermediul preşedintelui Emmanuel Macron şi-a afirmat disponibilitatea de a participa cu o prezenţă militară avansată a NATO în România. La rândul său, acest anunţ a fost salutat de preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi ministrul de externe Bogdan Aurescu. O astfel de decizie ar însemna că Franţa ar putea fi naţiunea-lider a unui batalion NATO în România, un tip de grup de luptă pe care Alianţa le-a instalat doar în Polonia şi ţările baltice. Însă, pentru o astfel de desfăşurare militară sub umbrelă aliată este necesară o decizie oficială la nivelul Alianţei Nord-Atlantice. Terenul pentru o astfel de decizie ar putea fi netezit la reuniunea miniştrilor apărării aliaţi din luna februarie şi adoptată oficial la summitul NATO de la Madrid din luna iunie.

De asemenea, pe fondul concentrării de trupe ruseşti în regiune, Spania trimite nave de război şi ia în calcul trimiterea de avioane de luptă, iar Franţa va desfăşura nave şi avioane în apropiere de România.