ACTUALITATE

România cere un mecanism UE pentru accesul Republicii Moldova şi al celorlalte ţări partenere la vaccinul anti-COVID-19

post-img

România susţine în mod ferm adoptarea unui mecanism pentru a sprijini ţările din Balcanii de Vest, precum şi cele din Parteneriatul Estic, să beneficieze de vaccinuri puse la dispoziţie de către Uniunea Europeană, a declarat luni, la Bruxelles, ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu.

“România susţine în mod ferm adoptarea unui mecanism pentru a sprijini ţările din Balcanii de Vest, precum şi cele din Parteneriatul Estic, să beneficieze de vaccinuri puse la dispoziţie de către Uniunea Europeană. Cred că această iniţiativă este foarte importantă pentru că Uniunea Europeană nu poate fi în siguranţă şi sănătoasă dacă vecinii ei nu sunt în siguranţă şi sănătoşi“, a afirmat Aurescu, atât într-o declaraţie de presă premergătoare reuniunii, cât şi către omologii săi europeni, potrivit caleaeuropeana.ro.

Sprijinul României pentru un astfel de mecanism ar reprezenta o opţiune solidă pentru state partenere precum Republica Moldova, cu care Bucureştiul împărtăşeşte o relaţie istorică şi un parteneriat strategic. 

Şeful diplomaţiei române a participat la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care au discutat despre strategia UE de distribuire a vaccinurilor către state terţe, cazul Navalnîi, perspectivele de consolidare a relaţiilor transatlantice, evoluţiile recente din relaţia cu Turcia, zona Golfului, Hong-Kong, Venezuela şi relaţia UE – Egipt.

Aflată săptămâna trecută la Bruxelles, Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a discutat cu Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, despre accesul mai rapid la vaccinuri anti-COVID-19 pentru cetăţenii Republicii Moldova. Subiectul vaccinurilor a fost abordat de Sandu şi cu Josep Borrell, Înaltul Reprezentant subliniind angajamentul UE de a contribui la asigurarea accesului tuturor la vaccinuri anti-COVID-19, inclusiv în vecinătatea imediată a UE.

De altfel, România, prin ministrul de externe Bogdan Aurescu, şi alte 12 ţări membre au trimis o scrisoare şeful diplomaţiei UE şi Comisiei Europene prin care solicită accesul ţărilor Parteneriatului Estic la vaccinul anti-COVID-19. u ocazia unei vizite efectuate la Chişinău la 29 decembrie anul Ctrecut, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că România va dona până la 200.000 de doze de vaccin către Republica Moldova.