ACTUALITATE

Riscul ca R. Moldova să înceapă anul 2020 fără aprovizionare cu gaze naturale: Ce spun experţii şi autorităţile

post-img

Contractul de tranzit al gazelor naturale semnat între Ucraina şi Federaţia Rusă expiră la 31 decembrie 2019, iar cele două ţări nu pot ajunge la o înţelegere privind reînnoirea acestuia. În condiţiile respective, potrivit unor politicieni din opoziţie şi experţi de la Chişinău, de la 1 ianuarie 2020, R. Moldova riscă să rămână fără gaze naturale şi fără energie electrică. De cealaltă parte, autorităţile îndeamnă cetăţenii să-şi păstreze calmul.

WatchDog.md: „Din ianuarie 2020, riscăm să rămânem fără gaze şi fără energie electrică”

Vineri, 6 decembrie, preşedintele comunităţii WatchDog.md, expertul în energetică Sergiu Tofilat, declara într-un video postat pe pagina de Facebook a organizaţiei că R. Moldova este singura ţară din Europa care va avea de suferit, „adică ar putea îngheţa la propriu în această iarnă, pentru că noi, spre deosebire de alte ţări, nu avem deocamdată nicio alternativă gazului livrat prin Ucraina”.

Analistul susţine că există mai multe întrebări privind cele două opţiuni anunţate anterior, scrie zdg.md.

Prima opţiune este aprovizionarea cu gaze din Ucraina prin nordul R. Moldova, dar nu este clar de la cine îl vom procura şi la ce preţ, care sunt condiţiile de plată şi dacă există un contract semnat cu proprietarul gazului şi cu operatorul de transport ucrainean.

Referitor la cea de a doua idee – aprovizionarea cu gaze prin conducta transbalcanică, livrarea gazului rusesc în regim revers -, Tofilat menţionează că ar exista câteva incertitudini, printre care: data când va fi lansată conducta Turkish Stream, prin care urmează să primim gazul, ANRE din România trebuie să modifice regulile de calculare a tarifului de tranzit a gazelor, dacă au fost sau nu semnate contracte de transportare cu Turcia, Bulgaria, România şi Ucraina, dacă au fost efectuate toate lucrările de modernizare pe teritoriul R. Moldova.

Mai mult, el afirmă că „lipsa gazelor pune în pericol şi livrarea de energie electrică”, deoarece nu este clar dacă există rezerve de păcură, dacă sunt vagoane pentru a transporta păcura şi dacă pot sau nu să apară defecţiuni tehnice la CET-uri, din cauza calităţii păcurii.

„Dacă CET-urile vor ceda, oraşele Chişinău şi Bălţi vor rămâne fără căldură. Ce ţine de centrala MoldGRES din regiunea transnistreană, care asigură 68% din consumul nostru de energie, aceasta nu va funcţiona, dacă nu va primi gazul gratuit. Şi, prin urmare, nu vom putea importa energie nici din Ucraina. În consecinţă, Moldova se poate pomeni şi fără gaz, şi fără lumină”, declară expertul în energetică.

Economist: „Conexiunea cu energia electrică – mai critică decât cea cu gaze”

Analistul economic de la „Expert-Grup” Sergiu Gaibu este de părere că principala problemă în sectorul energetic din R. Moldova este că guvernările de la Chişinău au depus prea puţin efort şi au întreprins paşi prea mici pentru a soluţiona problema securităţii energetice.

El a subliniat pentru ZdG că „noi avem paşi rudimentari în direcţia conexiunii cu energia electrică, mai critică decât cea cu gaze, deoarece capacităţi de producere a energiei electrice din gaze avem mai puţin de 30%”.

În acelaşi timp, Gaibu menţionează că Moscova nu va risca prea mult cu anumite conflicte sau situaţii de incertitudine care ar afecta nu doar R. Moldova, ci şi sudul Ucrainei, fiindcă „o nouă rundă de riscuri pe care o va arăta în faţa UE nu va fi privită cu ochi buni şi va deteriora în continuare reputaţia Moscovei de a livra gaze în termeni şi condiţii comerciale, ci nu pe motive geopolitice”.

Deputaţii PAS cer ca ministrul Economiei şi Infrastructurii să ofere răspunsuri

Luni, 9 decembrie, câţiva deputaţi din Fracţiunea PAS au depus o interpelare către MEI, prin care solicită răspunsuri „urgente şi imediate” la întrebările ce ţin de riscul de blocare a furnizării gazelor naturale către R. Moldova. Ei anunţă că vor depune şi un demers repetat de audiere în plenul Parlamentului a ministrului Anatol Usatîi.

MEI: „Încă nu putem oferi un răspuns”

Reprezentanta serviciului de presă de la MEI a declarat pentru ZdG că ministerul va emite un comunicat, doar că nu ştie când se va întâmpla acest lucru, întrucât reacţia trebuie să fie „coordonată” cu ministrul, care „este în teritoriu”.

„MEI este în discuţii cu colegii, cu organizaţiile partenere, cu cei care ne oferă suport. Un răspuns la această etapă încă nu putem oferi. MEI face tot posibilul ca să fim asiguraţi în perioada rece a anului”, a adăugat reprezentanta ministerului.

Maia Sandu: „Politica externă dezastruoasă a guvernării lui Dodon pune în pericol securitatea energetică a ţării”

Fosta şefă a Guvernului, Maia Sandu, precizează că, la 12 noiembrie, când deputaţii au votat moţiunea de cenzură împotriva Cabinetului de miniştri pe care l-a condus, „urma să finalizăm discuţiile cu operatorii din România, Ucraina şi Bulgaria”.

„După plecarea noastră de la guvernare, discuţiile cu România şi Ucraina s-au blocat”, a scris ea pe Facebook.

Platforma DA ameninţă cu proteste

„Considerăm imperios necesar ca la etapa actuală, cel puţin Moldovagaz, să iniţieze semnarea unui contract standard de tranzit cu Ucraina până la activarea acestei opţiunii în situaţia în care Moldova va fi nevoită să cumpere gaze naturale din alte ţari decât Rusia. Se impune crearea de urgenţă a unei celule de criză cu implicarea factorilor de decizie din partea guvernului, sectorului energetic, experţi naţionali şi internaţionali pentru elaborarea unui plan naţional anticriză cu soluţii clare”, susţin reprezentanţii Platformei DA.

Aceştia spun că, dacă autorităţile nu vor ţine cont de „sugestiile noastre politice”, vor ignora soluţiile propuse şi nu vor stinge criza energetică până la 1 ianuarie, îşi rezervă dreptul să organizeze acţiuni masive de protest „pentru a determina demisia şi tragerea la răspundere penală a tuturor celor vinovaţi”.

Moldovagaz: „Este pregătită aprovizionarea R. Moldova cu gaze în flux revers prin culoarul transbalcanic”

Tot astăzi, la „Moldovagaz” a avut loc o şedinţă cu şefii subdiviziunilor structurale. Conform unui comunicat emis de companie, şeful Direcţiei livrare gaze, Valentin Tonu, a informat că, în cazul lipsei tranzitului gazelor naturale ruseşti pe teritoriul Ucrainei, este pregătită aprovizionarea R. Moldova cu gaze în flux revers de gaze naturale prin culoarul transbalcanic.

„În conformitate cu Suplimentul de prelungire a termenului Contractului de furnizare gaze în Republica Moldova pentru perioada 2020-2022, în perioada 16-20 decembrie 2019 vor fi contractate capacităţile disponibile de transport gaze din Bulgaria şi România”, este menţionat în comunicat.

Între timp, premierul Ion Chicu cheamă cetăţenii „la calm” şi îi „roagă” să nu se lase „manipulaţi” de oameni care au „un singur scop regretabil”.

Împrumut de până la 90 de milioane de dolari

Totodată, la ultima şedinţă, Guvernul a aprobat o hotărâre cu privire la iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului de suport al proiectului şi rambursare „Instrument de procurare a gazelor în situaţie de urgenţă” dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi acordarea împuternicirilor pentru negocierea acestuia.

„Scopul proiectului constă în realizarea măsurilor necesare pentru asigurarea securităţii aprovizionării cu gaze naturale a R. Molodva începând cu 1 ianuarie în contextul incertitudinii privind continuarea tranzitului de gaze naturale din Federaţia Rusă prin Ucraina. Proiectul de hotărâre prevede împuternicirea delegaţiei oficiale pentru negocierea proiectului acordului de finanţare care urmează să fie semnat între R. Moldova şi BERD, care va pune în aplicare un instrument de finanţare, numai la cererea R. Moldova, în sumă de până la 90 de milioane de dolari pentru achiziţionarea unui volum de gaze naturale până la 400 de milioane de metri cubi pe piaţa ucraineană şi/sau ale UE”, a declaratministrul Usatîi la 4 decembrie.

El a mai adăugat că instrumentul financiar va fi utilizat doar dacă „Moldovagaz” va notifica despre imposibilitatea de a oferi servicii de furnizare a gazelor naturale.