Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană RO - MD: România este partenerul constant şi special al Republicii Moldova
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană RO - MD: România este partenerul constant şi special al Republicii Moldova

Cea de a VII-a Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul României a avut loc astăzi la Chişinău. Sesiunea de lucru a fost prezidată de Copreşedinţii Comisiei, George Mocanu şi Bogdan-Ionel Rodeanu. Mocanu a declarat în cadrul reuniunii că România este partenerul constant şi special al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană.

Evoluţia Republicii Moldova în implementarea Acordului de Asociere a fost prezentată deputaţilor de către Secretatul de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Daniela Morari, care s-a referit şi la noul plan de realizare pentru anii 2017 – 2019.

Copreşedintele din partea Parlamentului Republicii Moldova, George Mocanu a mai declarat că ”exercitarea de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019 ar putea reprezenta o platformă care va facilita avansarea pe anumite domenii ale cooperării Republica Moldova – Uniunea Europeană, precum şi o oportunitate pentru promovarea parcursului european al ţării”, a menţionat deputatul George Mocanu.

Mocanu a precizat că va transmite o solicitare Guvernelor Republicii Moldova şi România pentru a introduce pe agenda următoarelor şedinţe discuţia privind încheierea unui nou acord bilateral care ar facilita angajarea cetăţenilor ambelor state. 

La rândul său, Copreşedintele din partea Parlamentului României Bogdan-Ionel Rodeanu a reiterat sprijinul României. ”Pledăm pentru urgentarea finalizării proiectelor de interconectare a Republicii Moldova la piaţa energetică europeană, pentru dezvoltarea cooperării în domeniul construcţiei şi modernizării infrastructurii de transport, de eficientizare a mecanismelor de control în punctele de trecere a frontierei”, a menţionat deputatul român.

Urmare a discuţiilor între deputaţii din comisiile permanente ale Parlamentului Republicii Moldova şi parlamentarii din comisiile Camerei Deputaţilor şi Senatului României, a fost semnată Declaraţia Comisiei Comune pentru Integrare Europeană. Documentul stabileşte priorităţile în viitoarea colaborare moldo-română, parlamentarii îndemnând Guvernele Republicii Moldova şi al României să contribuie activ la realizarea proiectelor comune de politică externă, siguranţă naţională, economie, dezvoltare regională, agricultură, energie, industrie, educaţie, cultură şi resurse umane. 

Obiectivele specifice pentru perioada imediat următoare ţin de înaintarea demersurilor privind urgentarea finalizării proiectelor de interconectare a Republicii Moldova la piaţa energetică europeană, dezvoltarea cooperării în domeniul construcţiei şi modernizării infrastructurii de transport, sporirea eficienţei mecanismelor de control în punctele de trecere a frontierei în vederea fluidizării fluxurilor de persoane, mijloace de transport şi mărfuri.

Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul României se întruneşte de două ori pe an, în sesiuni de lucru, alternativ, la Bucureşti şi Chişinău. Ultima reuniune a avut loc la Bucureşti, în perioada 20-21 noiembrie 2017.  

Similare
RECOMANDĂRI