Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

RETROSPECTIVA-2020. Într-un an marcat de criză economică şi sanitară, România a demonstrat în repetate rânduri că este alături de Republica Moldova

Într-un an marcat de criză economică, sanitară, România a demonstrat în repetate rânduri că este alături de Republica Moldova. Pe lângă ajutorul umanitar de 3,5 milioane de euro pe care l-am primit la început de pandemie, fraţii de peste Prut ne-au mai întins o mână de ajutor la final de an. Aflat într-o vizită la Chişinău, după o pauză de 6 ani, preşedintele României, Klaus Iohanis a anunţat, că statul român ne va oferi 200 de mii de doze de vaccin anti-Covid 19. Mai multe la acest subiect, dar şi ce sprijin am mai primit de la partenerii externi pe parcursul acestui an, vedem în subiectul ce urmează.

27 aprilie 2020. Până în acea zi, în Republica Moldova erau confirmate deja peste trei mii patru sute de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi înregistrate peste 100 de decese. Republica Moldova avea mare nevoie de ajutor şi acesta nu a întârziat să vină de peste Prut.

„În Republica Moldova situaţia este complicată şi România, care se consideră un partener extrem de important - credem noi că cel mai important al Republicii Moldova - va pregăti şi va implementa în câteva zile două măsuri importante. Prima: o echipă de medici şi personal medical se va deplasa în Republica Moldova, pentru a ajuta spitalele de acolo, pentru a ajuta personalul medical şi medicii de acolo să facă faţă mai bine acestei epidemii. O a doua acţiune va consta în trimiterea de măşti, materiale sanitare, materiale de protecţie, ba chiar medicamente din rezerva noastră, în Republica Moldova, pentru a ajuta cetăţenii de acolo să treacă mai uşor peste această epidemie”, declarase KLAUS IOHANNIS, preşedintele României .

Sprijinul era anunţat în condiţiile în care şi România avea nevoie de asistenţă şi ducea o luptă grea cu pandemia de COVID-19. Chiar şi aşa, în doar trei zile, a fost formată o echipă medicală din peste 50 de persoane: 42 de medici, asistenţi şi paramedici, personal medical din cadrul ministerului Apărării şi a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă de la Bucureşti.

„Aveti ocazia de a face bine semenilor nostri de peste Prut, si prin această misiune să arătăm că suntem mai aproape unii de alţii”, a spus  LUDOVIC ORBAN, fost prim-ministrul al României .

„Am apelat la medici voluntari, pe lângă colegii noştri de la Ministerul Apărării şi pot să vă spun că lista s-a umplut în două zile. Impactul nu poate să fie decât unul pozitiv. Din păcate este un virus care nu este uşor de controlat, nu cunoaşte graniţe, limite, suntem cu toţii în această problemă şi va trebui să ieşim împreună”, a spus RAED ARAFAT, secretar de stat, şeful SMURD România.

„România (MD doctor român playout 7 mai) Republica Moldova ocupă un loc special în inima mea. Am venit să ajutăm. Am primit un telefon că se recrutează voluntari pentru Republica Moldova, iar în aproximativ trei-patru ore am răspuns afirmativ. Suntem cinci medici specialişti cu experienţă care am venit voluntar aici şi pentru că ne sunteţi dragi, sunteţi ca şi fraţii noştri”, a spus GEORGIANA MATEI, medic specialist în medicină urgentă.

„Nu este prima misiune la care particip, de câteva zile am venit şi din Italia, am participat alături de colegii noştri în semn de solidaritate şi cu mare drag acolo unde este nevoie de noi ajutăm cu mare drag oamenii aflaţi în situaţii de criză”, a spus MARIA-ELENA CASONI, medic, România.

Medicii din România au fost repartizaţi, pentru 15 zile, la spitalele din Chişinău, Bălţi şi Cahul, în secţiile primiri urgenţe, anestezie şi terapie intensivă.  

„Noi suntem desemnaţi pentru tratamentul pacienţilor extrem de gravi, deci echipa care va fi la noi se va ocupa împreună de pacienţii extrem de gravi”, a spus ANDREI UNCUŢA, director Spitalul Republican "Timofei Moşneaga", Chişinău .
 
„M-am întors din Italia, am fost câteva zile acasă, după care am aflat de misiunea din Republica Moldova şi bineînţeles că am vrut să fac parte, pentru că pentru noi Republica Moldova este a doua familie. Este o situaţie cu adevărat excepţionala atât de vedere profesional, cât şi din punct de vedere al aspectului umanităţi”, a spus MONICA SANDU, medic anestezist, România.
 
România a donat şi 10 izolete necesare pentru transportarea pacienţilor infectaţi cu COVID – 19.

„Izoleta este o inovaţie tehnică a Agenţiei de Cercetare Militară. Am adus doar una aici. Ele sunt 10 de toate. Sper să fie de mare folos şi să fie folosită de cât mai puţine ori”, a spus NICOLAE CIUCĂ, ministrul Apărării, România.

„Gestul de astăzi făcut de poporul român, care se confruntă la fel cu efectele pandemiei de covid 19 este unul apreciabil şi de valoare înaltă. Este valoros pentru că această activitate vine de la inimă la inimă şi vine pentru a consolida sistemul de sănătate şi pentru a salva vieţi omeneşti”, a spus VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

„Această decizie demonstrează, o dată în plus, solidaritatea României cu Republica Moldova şi este încă un exemplu elocvent a importanţei deosebite a Parteneriatului Strategic care există între ţările noastre, dar mai simplu spus – a relaţiilor temeinice şi trainice care ne leagă”, a spus OLEG ŢULEA, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

„Suntem alături de DVS, atât cu sufletul cât şi, iată, fizic, în modul cel mai concret. 00.42 Guvernul României urmează să decidă, astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern. Un sprijin substanţial pentru Republica Moldova, constând în echipamente medicale necesare pentru combaterea pandemiei de COVID – 19.. Era vorba despre o valoare de 3,5 mil de euro. 05.19 Vom continua să urmărim cu prioritate interesele cetăţenilor RM, fără să avem în vedere un câştig anume, aşa cum o facem, astăzi, prin prezenţa noastră la Chişinău”, a spus BOGDAN AURESCU, ministrul Afacerilor Externe, România.

 În seara aceleiaşi zile de 30 aprilie, Guvernul României a aprobat ajutorul în valoare de 3,5 mil de euro, destinat tuturor cetăţenilor Republicii Moldova.

„Cred că este foarte important ca într-un timp cât mai scurt să finalizăm procedurile după adoptarea hotărârii de Guvern şi săptămâna viitoare să putem transmite aceste materiale, echipamente, substanţe, medicamente, pentru că este mare nevoie. În Basarabia există o penurie de astfel de materiale şi cred că noi acuma, după ce am reuşit să stabilizăm situaţia de la noi, trebuie să ne arătăm solidaritatea către Republica Moldova”, a spus  LUDOVIC ORBAN, fost prim-ministrul al României.

Asistenţa considerabilă oferită de fraţii români, constituită din echipamente de protecţie şi medicamente, a luat calea spre Chişinău în dimineaţa zilei de 6 mai, exact când se împlineau trei decenii de la Podurile de Flori la Prut, un simbol al fraternităţii românilor de pe ambele maluri ale râului.

„Astăzi, când aniversăm 30 de ani de la acest eveniment simbolic, cu o încărcătură simbolică şi afectivă puternică, Guvernul României face un gest umanitar de solidaritate pentru cetăţenii RM, pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova, pentru a putea să ajutăm fraţii noştri de peste Prut într-o situaţie dificilă”, a spus  LUDOVIC ORBAN, fost prim-ministrul al României.

Cu siguranţă putem spune că, după 30 de ani, Podurile de Flori au devenit Poduri Umanitare. Cele 20 de autocamioane cu ajutoare , care  au pornit din Piaţa Victoriei de la Bucureşti şi au trecut Prutul pe 7 mai.

„Ajutor vamă telecentru gheorghe)  Este un gest de solidaritate umană, este un gest de imensă empatie. Este un gest prin care subliniem şi cu acest prilej că România a fost, este şi va fi totdeauna alături de cetăţenii Republicii Moldova.Sunt 20 de camioane, conţinând echipamente medicale, Acest conţinând medicamente care sunt esenţiale în lupta contra COVID-ului, care vor ajunge în toate raioanele din Republica Moldova”, a spus Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ, ambasadorul României în Republica Moldova.

Doar că, ajutorul consistent oferit de România tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, întâmplător sau nu, dar la 30 de ani de la Podul de Flori, a fost întâmpinat sub podul din sectorul Telecentru al Chişinăului.

„ Vom urma întocmai programul care ne-a fost pregătit de autorităţile Republicii Moldova”, a spus Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ, ambasadorul României în Republica Moldova.

Societatea, însă, şi-a făcut propriul program. Zeci de oameni au venit la vama Leuşeni să întâmpine convoiul umanitar, aşa cum se cuvine între fraţi, cu inima larg deschisă.  

În timp ce coloana de autocamioane şerpuia drumurile Basarabiei, traseul  spre Chişinău era împânzit de alte câteva zeci de oameni cu flori, pâine şi sare, dar şi drapele tricolore, veniţi să salute ajutorul fraţilor de peste Prut 

„Priveam şirul camioanelor care se îndreptau din România spre Republica Moldova şi mă compleşeau emoţiile, emoţii de profund respect şi recunonştinţă pentru că acest gest de ajutor vine în clipe grele”, a spus VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.

„Un ajutor care constă în medicamente - dublu cantităţii necesare pacienţilor internaţi acum în RM, 1200 de cutii de prachinil, 1600 de cutii de caletra, 500 de mii de măşti FFP2, 25 de mii de combinezoane, 5 mii de ochelari, 5 mii de viziere, avem 10 izolete şi 40 de mii de litri de alcool sanitar, 25 de mii de litri de biocid”,a spus NELU TĂTARU, ministrul Sănătăţii, România .
)
„Din experienţa acestei pandemii putem învăţa un lucru foarte important care trece dincolo de globalizare şi relaţii externe: că fraţii sunt cei mai apropiaţi! Că fraternitatea, legătura de limbă şi de sânge, sunt atât de importante încât niciunii nu trebuie să fim indiferenţi faţă de ceilalţi”, a spus  MARCEL VELA, ministrul Afacerilor Interne, România.

„Suntem într-un moment în care România a arătat că a fost şi este cel mai apropiat partener al Republicii Moldova”, a spus NELU TĂTARU, ministrul Sănătăţii, România.
 
„Sper ca toţi cetăţenii Republicii Moldova să aprecieze acest ajutor indiferent de apartenenţele lor doctrinale politice. Un lucru e clar şi cert pentru toţi, România a fost este şi va fi mereu altărui de Republica Moldova, de oamenii săi şi mereu va sări în ajutor de câte ori va fi nevoie”, a spus ANA GUŢU, secretar de stat, Departamentul pentru relaţia cu Republica Moldova.

„Sprijinul oferit de România cetăţenilor Republicii Moldova în contextul luptei împotriva Coronavirus nu se opreşte aici. Încă de la începutul pandemiei, autorităţile române au permis autorizarea livrării de medicamente, dispozitive medicale şi materiale sanitare Republicii Moldova achiziţionate din România. Am luat măsuri pentru facilitarea transportului de marfă spre şi dinspre Republica Moldova. Am facilitat tranzitul şi repatrierea în deplină siguranţă a numeroşi cetăţeni ai RM. 03.07 Inclusiv, de exemplu, recenta repatriere a unui militar al RM din misiunea UE de instruire în Mali. 03.54 Toate acestea sunt cu atât mai valoroase cu cât survin în momente dificile pentru România şi Republica Moldova, deopotrivă”, a spus BOGDAN AURESCU, ministrul Afacerilor Externe, România.

În această perioadă grea  şi primăria municipiului Iaşi a donat autorităţilor municipale de la Chişinău aproape un milion de lei pentru combaterea pandemiei. Şi Mitropolia Basarabiei din Republica Moldova, subordonată canonic Patriarhiei Române, este implicată activ în lupta cu duşmanul invizibil.

„Fraţii vor fi fraţi. Nu poţi sta nepăsător când fratele este la nevoie. Chiar dacă şi acasă nu e simplu. Ar fi nedemn. Ca un cadru medical nu laşi pacienţii să sufere”, a spus ALIN SUCIU, medic specialist, medicină de urgenţă, Oradea, România.

„Dumnezeu să binecuvânteze Republica Moldova şi România”, a spus MARCEL VELA, ministrul Afacerilor Interne, România.

Ajutor umanitar, în lupta cu pandemia  am primit şi din partea partenerilor din UE, dar şi din Statele Unite ale Americii.

Pe parcursul acestui an, Republica Moldova a primit  sute de mii de mănuşi şi măşti de protecţie, zeci de mii de combinizoane, mii de litri de dezinfectanţi şi medicamente. Ajutoarele umanitare pentru combaterea pandemiei au fost oferite de Lituania, Austria, Uniunea Europeană, SUA şi Slovacia.

Pe 29 decembrie, a urmat o altă donaţie de un milion de euro, sub formă de echipament medical, din partea partea UE şi OMS. Este vorba de 34 aparate de ventilare pulmonară pentru pacienţii cu Covid-19 în stare gravă. "

La final de an,  un nou ajutor vine de peste Prut. Aflat într-o vizită la Chişinău, preşedintele României, Klaus Iohanis a venit cu o veste bună. Acesta a anunţat că Ministerul Apărării din România va mai dona un lot de medicamente şi echipamente medicale, dar şi 200 de mii de doze de vaccin anticovid.

„Furnizarea a până la 200 de mii de doze de vaccin şi trimiterea la Chişinău, în etapa imediat următoare, a unei echipe de experţi români care să ajute la pregătirea strategiei de vaccinare. Totodată, ştiu cât de afectaţi au fost agricultorii, de aceea, România are în vedere sprijinirea prin acordarea ca ajutor extern a unei cantităţi de motorină de aproximativ 6000 de tone”, a spus Klaus Iohannis, preşedintele României.

„Aş vrea să continuăm dezvoltarea relaţiilor nostre pe dimensiunea culturală, educaţională şi să o consolidăm şi prin mai multe investiţii, printr-o infrastructură care să ancoreze Moldova şi mai ferm în spaţiul european. Sper să reuşim în următorii ani construcţia unui pod nou între Ungheni şi Ungheni, de pe ambele maluri ale Prutului ce va conecta cetăţenii atât de Iaşi, cât şi de autostrada care va lega estul Europei de UE”, a spus Maia Sandu, preşedintele Republşicii Moldova.

Pachetul de asistenţă mai conţine şi prelungirea valabilităţii acordului privind accesarea grantului nerambursabil de 100 de milioane de euro, dar şi un sprijin în valoare de cel puţin 220 de mii de euro pentru consolidarea societăţii civile şi mass-media în anul 2021.

 
Similare
RECOMANDĂRI