ACTUALITATE

Retrospectiva anului 2020: Războiul pandemiei. Cum a izbucnit şi cum a evoluat boala în R. Moldova. Declaraţii scandaloase şi cifre în creştere

În acest an, toţi am fost înrolaţi de voie sau nevoie într-un război al pandemiei, numit şi "războiul generaţiei noastre". Ne-am pomenit fără arme în faţa inamicului şi a trebuit să luptăm cu mâinile goale. O misiune complicată care a căzut practic în totalitate pe umerii medicilor, timp în care autorităţile se angajau să prevină infectările în masă. Testul a  eşuat lamentabil, iar pandemia a scos la iveală faptul că, de ani buni, sistemul nostru medical e în colaps. Nu avem nici infrastructură, nici dotări şi cu atât mai mult medici care să ne pună pe picioare. În aceste condiţii, trebuia dată şi lupta cu pandemia. Cum a izbucnit, dar şi cum a evoluat boala în Republica Moldova, vă prezentăm pe larg într-o retrospectivă semnată de reporterul TVR, Svetlana Gore.

Primele măsuri anti-covid au fost luate încă din luna februarie. La aeroport au fost instalate scanere de temperatură, iar spitalele se pregăteau să intervină la necesitate. Tot atunci, subit, din farmacii au dispărut toate măştile de protecţie.

data: 24 februarie 2020.

„- Măşti de protecţie aveţi?
- Nu.
- Nu sunt?
- În Chisinau nu le căutaţi că nu o să le găsiţi.
- Dar măşti aveţi?
- Azi fiecare om mă întreabă. Nu! Nu sunt măşti”.

La începutul lunii martie, mai exact pe data de 7, s-a produs inevitabilul. A fost înregistrat primul caz de coronavirus la o femeie de 48 de ani. Ea revenea acasă de la muncă din Italia,  deja infectată.

data: 7 martie 2020

ION CHICU, prim-ministru în exerciţiu al Republicii Moldova: „Doamna a fost internată în spital în Italia, într-un mod foarte iresponsabil a părăsit instituţia de acolo. Persoana respectivă a pus sub pericol mai multe persoane inclusiv din aeroportul italian, aeronavă şi aici la noi. Fiindcă a fost depistată chiar la bordul navei, a fost preluată şi dusă la spital, s-au prelevat probele respective şi de atunci medicii noştri se luptă pentru viaţa acestei doamne”. 

O săptămână mai târziu, în Republica Moldova se instalează carantină generală. Rămân deschise doar magazinele alimentare, farmaciile şi staţiile peco. De teama importării bolii, se închid graniţele. Data de 18 martie pentru Republica Moldova rămâne ca prima zi neagră. Se înregistrează primul deces de coronavirus. A murit o femeie în vârstă de 61 de ani care avea şi comorbidităţi.

data: 18 martie 2020. VIORICA DUMBRĂVEANU, ministru în exerciţiu al Sănătăţii: „Condoleanţe familiei persoanei vizate. Să ştiţi că suntem solidari şi alături de dvs”.

Autorităţile  sunt puse în gardă de această situaţie şi două zile mai târziu, iese la rampă preşedintele de atunci, Igor Dodon, cu un mesaj. Doar că  subapreciază la greu puterea virusului pandemic, şi face mai mult rău decât bine.


data: 20 martie 2020. IGOR DODON, ex-preşedintele Republicii Moldova: „Aşa cum trece o gripă simplă. Iaca parcă ai avut oleacă e probleme cu nasul, oleacă ţi-o trecută răceala prin tine şi tu ai trecut coronavirus. Nici nu ai ştiut de lucru ăsta”.

Pe zi ce creşte numărul de cazuri creşte, iar situaţia devine critică. La sfârştit de martie, premierul Ion Chicu vine cu un anunţ care ar trebui să trezească societatea din indiferenţa în care trăieşte.

data: 26 martie 2020. ION CHICU, prim-ministru în exerciţiu al Republicii Moldova: „Dacă continuăm să fim iresponsabili, vom muri mulţi”.

Pe lângă numărul mare de pacienţi covid-pozitivi, se infectează pe rând pe rând  şi medicii. Deşi autorităţile susţin că angajaţii medicali sunt echipaţi ca la carte, ei afirmă cu totul altceva. Eugeniu Cebotari a fost primul medic care a spart tăcerea şi a vorbit despre nepăsarea statului faţă de ei.

data: 11 aprilie 2020. EUGENIU CEBOTARI, medic pe ambulanţă: „Am fost dotaţi cu măşti cusute din bumbac, nu au nici fixator, se ţin pe o aţă. Le îmbrăcăm câte două când ne ducem la chemare.  Doamna ministru, înainte să afirmaţi că noi suntem singuri responsabili de faptul că ne infectăm, asiguraţi cadrele cu echipament decent pentru a lupta cu acest virus”.

La sfârşit de aprilie, medicii deja erau epuizaţi. Dar habar nu aveau că nebunia abia începe. Deja sistemul medical naţional se sufoca aşa că în ajutor ne-au sărit fraţii români. La 30 aprilie, din România vine la Chişinău o echipă medicală din 52 de lucrători care sunt gata să intervină acolo unde e nevoie de o mână de ajutor.

Data: 30 aprilie 2020. RAED ARAFAT, secretar de stat, şeful DSU România: „Am apelat la medici voluntari, pe lângă colegii noştri de la Ministerul Apărării şi pot să vă spun că lista s-a umplut în două zile. Impactul nu poate să fie decât unul pozitiv. Sunt convisn că şi noi avem ce învăţa aici”.

O săptămână mai târziu, fraţii de peste Prut ne trimit şi un lot de echipamente medicale în valoare de 3,5 milioane de euro.

Data: 7 mai 2020. NELU TĂTARU, fostul Ministru al Sănătăţii din România: „Un ajutor care constă în medicamente - dublu cantităţii necesare pacienţilor internaţi acum în Republica Moldova, 1200 de cutii de prachinil, 1600 de cutii de caletra, 500 de mii de măştii FFP2, 25 de mii de combinezoane, 5 mii de ochelari, 5 mii de viziere, avem 10 izolete şi 40 de mii de litri de alcool sanitar, 25 de mii de litri de biocid”.

Donaţii umanitare au venit din toată lumea, ajutoare care s-au dovedit a fi salvatoare. Odată cu trecerea timpului, situaţia pandemică în ţară devenea tot mai critică, însă declaraţiile oficialilor erau tot mai seci, limitându-se doar la prezentarea cifrelor.

Doar că între timp, am ajuns zilnic să numărăm şi câte 1700 de infectaţi. Acum, nimeni nu mai iese la tribună să ne citească aceste cifre de groază. Într-o criză sanitară, autorităţile au făcut nenumărate gafe. Şi-au permis să nu poarte măşti de protecţie şi să nu respecte distanţa fizică. Ba chiar premierul Ion Chicu şi-a permis să organizeze nunta fiului său în plină pandemie şi atunci când erau interzise orice tip de evenimente. Nunta a fost ţinută în mare secret, dar jurnaliştii de investigaţie l-au deconspirat.

Data: 1 septembrie 2020. ION CHICU, prim-ministru în exerciţiu al Republicii Moldova: „Pe data de 28 august a fost organizat un eveniment, aşa o masă, să-i zic, de sărbătoare. Copiii, tinerii au vrut să-şi oficializeze căsătoria şi au vrut cu cei mai apropiaţi oameni să organizeze o masă. Deci nu este nuntă, nici după formă, nici după conţinut”.

Într-un scandal de proporţii s-a pomenit şi ex-directorul ANSP, Nicolae Furtună. A făcut o declaraţie nechibzuită care l-a costat fotoliul de şef.

Data: 7 septembrie 2020. NICOLAE FURTUNĂ, ex-director ANSP: „În toată lumea covid-ul a luat viaţa celor care erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur. Oameni care se chinuiau, în stadii terminale de cancer, stadii avansate de diabet zaharat, în patologii cardiovasculare ireversibile decompensate”.

La şapte luni de la debutul pandemiei, în Republica Moldova ajunge Remdesivir, primul medicament în lupta cu Sars-Cov-2 care este vital odată cu creşterea cazurilor grave de coronavirus. Doar că boala avansează iar autorităţile se văd nevoite să înăsprească măsurile de prevenire:  din 20 noiembrie masca devine obligatorie în toate spaţiile publice deschise, adică peste tot. Regulă este insă călcată în picioare de oameni.

La începutul lunii decembrie, Ministerul Sănătăţii începe discuţiile şi negocierile privind aducerea unui vaccin anti-covid în Republica Moldova. Solicitarea a fost făcut prin intermediul platformei COVAX. România a promis şi ea că va trimite doze din vaccinul atât de necesar. Dar nu se ştie când şi cum am putea intra în posesia vaccinului salvator, cert este că medicii îşi pun mari speranţe în acesta. Pe zi ce trece statistica infectărilor e tot mai mare şi batem record după record. Inevitabil, această situaţie generează o nouă problemă - nu mai sunt locuri în spitale.

Data: 23 noiembrie 2020. BORIS GÎLCA, şef adjunct Direcţia Sănătate Chişinău: „Uneori devine o misiune de science fiction să găsim un loc liber la terapie intensivă. Zilnic, mai putem identifica de la 5 la 10 paturi”.

Astfel, autorităţile din sănătate schimbă Protocolul Clinic. Din 14 decembrie mai pot fi internate doar persoanele bolnave de coronavirus care sunt în stare gravă. Cei cu forme moderate ale bolii sunt trimişi acasă să se trateze. Deşi pare, acesta nu este cel mai de groază scenariu, susţin epidemiologii. Am putea ajunge la zile şi mai negre, daca cetăţenii vor continua să fie indiferenţi.

ANGELA PARASCHIV, medic epidemiolog, USMF: „Dacă noi ne-am consolida toţi împreună şi am respecta acele măsuri care parcă la prima vedere sunt banale, dar deja repetăm de atâtea ori, sunt necesare ca să nu ajungă sistemul nostru medical ca să decidă care persoane vor fi spitalizate – unul tânăr să-l spitalizăm sau una în vârstă, aşa cum s-a întâmplat în cazul Italiei”.

Iar la 10 luni de la debutul pandemiei, Ministerul Sănătăţii îşi aduce aminte şi de ceilalţi pacienţi care se tratează acasă. Astfel, a fost introdus mecanismul de compensare parţială a tratamentului medicamentos. O măsură mai mult decât tardivă, susţin experţii în sănătate.

Data: 16 decembrie 2020. ALA NIMERENCO, fost ministru al Sănătăţii: „Cred eu că această decizie cu medicamentele compensate a venit destul de târziu, a fost inechitate enorm de mare înregistrată între pacienţii care se tratau acasă şi în condiţii de spital. Aceşti pacienţi se tratau pe contul lor, ei ajungeau foarte târziu şi aceasta este una dintre problemele principale ale sistemului deoarece spitalul culege cazurile grave”.

Faţă în faţă cu sistemul medical , în calitate de pacienţi,  au ajuns şi mai marii statului. S-au infectat de coronavirus zeci de funcţionari,  deputaţi, membri ai cabinetului de miniştri, inclusiv premierul în exerciţiu Ion Chicu şi fosta şefă de la sănătate, Viorica Dumbrăveanu. Astfel, în prag de încheiere a anului pandemic, oamenii recunosc că sunt dezamăgiţi de răspunsul autorităţilor în lupta cu pandemia.

Şi când se credea că nu poate fi mai rău decât atât, se descoperă că virusul a suferit noi mutaţii şi a dat naştere unei tulpini mult mai contagioase. În ajun de sărbătorile de iarnă, se sistează toate cursele aeriene din şi spre Marea Britanie acolo unde a fost indentificată noua formă a virusului. Între timp, autorităţile fac apel către cetăţeni ca de sărbători să stea acasă în siguranţă şi să petreacă doar în cercuri restrânse de persoane.

SVETLANA GORE, reporter TVR Moldova: „2020 e anul în care toţi am ajuns să punem preţ pe sănătate. Unitatea de măsură a acestei valori a fost setată de o pacoste pandemică care ne-a dat tuturor viaţa peste cap. Acum am ajuns să depăşim pragul de 140 de mii de infectări de covid-19, iar boala ne-a îngropat aproape 3000 de pacienţi, oameni care au fost pentru cineva o mamă, un tată, un soţ sau o soţie, un fiu sau o fiică, sau pur şi simplu o persoană cunoscută. Pentru TVR Moldova, Svetlana Gore”.